Τη δυνατότητα να μπλοκάρει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο καθώς και το διορισμό των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα έχει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη χώρα. 

Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου όμως η αντιπολίτευση εξασφαλίζει περισσότερο από το εν τρίτον των εδρών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφάλισε τουλάχιστον 90 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ ο συνασπισμός της Δημοκρατικής Ενότητας κατέλαβε 59 έδρες. Το Κόμμα Πατρίδα για Ολους εξασφαλίζει 2 έδρες. Δέκα έδρες δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί.

Επί πέντε χρόνια το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατείχε τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου, αφού η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές του 2005.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δεν έχει ανακοινώσει τα ποσοστά των ψήφων των κομμάτων, αλλά ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε το 52% των ψήφων.

Εάν το ποσοστό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ισχυρό πλήγμα προς τον Ούγκο Τσάβες, ο οποίος είχε παρουσιάσει αυτές τις βουλευτικές εκλογές ως προοίμιο των προεδρικών εκλογών του 2012.