Έντονες διαβουλεύσεις διενεργούνται εντός της σερβικής πολιτικής ηγεσίας ενόψει του 8ου γύρου του διαλόγου με την Πρίστινα που θα αρχίσει την Τρίτη 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Οι αναγγελίες ευρωπαϊκών και υπερατλαντικών παραγόντων ότι ο γύρος αυτός μπορεί να είναι ο τελευταίος και να υπογραφεί κάποια οριστική συμφωνία για το βόρειο Κόσοβο, λειτουργούν πιεστικά για το Βελιγράδι που προσπαθεί να διαμορφώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η σερβική αντιπροσωπεία.

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε εκτάκτως συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς με τον πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με θέμα τη στάση που θα τηρήσει η Σερβία στις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των Αλβανών, στις 2 Απριλίου. Επίσημη ενημέρωση για την έκβαση της συνάντησης δεν υπήρξε, ωστόσο όπως αναφέρθηκε από την προεδρία, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη “η κρατική ηγεσία θα βρίσκεται σε συνεχή σύσκεψη”.

Η κινητικότητα αυτή, κατά την εκτίμηση αναλυτών, επιβεβαιώνει τις φήμες ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Πρίστινα θα βρεθεί, τελικά, κάποιο κείμενο, προς υπογραφή, για το καθεστώς των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο. Υπέρ αυτού συνηγορεί και η επιμονή των Αμερικανών να συμπεριληφθεί στη σερβική αντιπροσωπεία και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του ισχυρότερου κόμματος που κυβερνητικού συνασπισμού, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Μέχρι σήμερα, στις συνομιλίες από σερβικής πλευράς συμμετείχε μόνο ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, υπάρχουν βέβαια και αναλυτές, οι οποίοι πίσω από το αίτημα της Ουάσιγκτον για τη συμμετοχή του Βούτσιτς διαβλέπουν μία προσπάθεια απεμπλοκής από το τέλμα που βρέθηκαν οι συνομιλίες εξαιτίας της επιμονής του Ντάτσιτς στην παροχή δικαιωμάτων εκτελεστικής εξουσίας στους Σέρβους του βορείου Κοσόβου.

Η εκτίμηση των Αμερικανών είναι ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας, για λόγους γοήτρου αλλά και εξαιτίας της πολιτικής πραγματικότητας, μιας και το κόμμα του είναι δεύτερο σε δύναμη εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, δεν θα δεχθεί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, στο ακέραιο, για μία λύση που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ικανοποιεί τις επιδιώξεις των Σέρβων.

Η πρόταση του διεθνούς παράγοντα για το βόρειο Κόσοβο για την ώρα παραμένει άγνωστη, αν κρίνουμε ωστόσο από τις διαρροές στον Τύπο, στα όργανα που θα εκπροσωπούν τους Σέρβους προσφέρεται ρόλος επίβλεψης στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας, της υγείας και της ασφάλειας και όχι στις νομοθετικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες.