Την ανάγκη ολοκλήρωσης του Θεολογικού Διαλόγου ώστε να επανέλθουν οι δύο Εκκλησίες, Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική, στην ενότητα που είχαν την πρώτη Χιλιετία, τόνισε ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης.

Η Αρχιερατική Πανορθόδοξη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε σήμερα το μεσημέρι στον ελληνοορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης. Σημειώνεται ότι έγινε με την ευκαιρία των εργασιών στη Βιέννη, της 12ης Γενικής Συνέλευσης της επίσημης Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πολλοί Ρωμαιοκαθολικοί αρχιερείς με επικεφαλής τον Καρδινάλιο Αυστρίας, Αρχιεπίσκοπο Βιέννης, Κρίστοφ Σένμπορν, διπλωμάτες διαφόρων χωρών, ανάμεσά τους ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία, Μάριος Λυσσιώτης και ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας, Πέτρος Παναγιωτόπουλος, καθώς και πλήθος πιστών των δύο Εκκλησιών.

Αναφερόμενος στο Διάλογο των Εκκλησιών, που είχε αρχίσει το 1980 στην Πάτμο και στη Ρόδο, ο Μητροπολίτης Περγάμου τόνισε ότι στην πορεία του έκανε πρόοδο, αντιμετώπισε όμως και δυσκολίες διότι τις Εκκλησίες χωρίζει το χάσμα της 2ης Χιλιετίας.