Μικρή μείωση στις εκκρεμείς υποθέσεις επί παραβάσει κατά της Ελλάδας το 2018 δείχνει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε σήμερα. Οι υποθέσεις αφορούν την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, στα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το Δεκέμβριο του 2018 εκκρεμούσαν 76 υποθέσεις, σε σχέση με 78 το 2017, 86 το 2016, 82 το 2015 και 89 το 2014.
Συνολικά στην ΕΕ, η έκθεση για το 2018 δείχνει ελαφρά αύξηση (κατά 0,8%) των εκκρεμών υποθέσεων επί παραβάσει σε σύγκριση με τις 1.559 υποθέσεις το 2017. Μεταξύ άλλων, οι κύριοι τομείς πολιτικής αφορούσαν το περιβάλλον, την κινητικότητα και τις μεταφορές, καθώς και την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όσον αφορά τις υποθέσεις καθυστερημένης μεταφοράς, η Κύπρος, το Βέλγιο και η Ισπανία είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων, ενώ τον μικρότερο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων είχαν η Εσθονία, η Δανία και η Ιταλία. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων για μη ορθή μεταφορά και/ή εσφαλμένη εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, ενώ η Εσθονία είχε τον χαμηλότερο συνολικό αριθμό εκκρεμών υποθέσεων πέρυσι.
Στην Ελλάδα καταγράφηκαν το 2018 32 διαδικασίες παράβασης λόγω καθυστερημένης μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, από 33 το 2017, 32 το 2016, 24 το 2015 και 20 το 2014.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2018 ο αριθμός των νέων διαδικασιών επί παραβάσει -συνολικά στην ΕΕ που αφορούσαν καθυστερημένη μεταφορά μειώθηκε σημαντικά, κατά το ένα τέταρτο (από 558 υποθέσεις το 2017 σε 419 το 2018. Στην Ελλάδα ανήλθαν στις 17, από 22 το 2017, 36 το 2016, 32 το 2015 και 34 το 2014.
Η Επιτροπή κίνησε νέες διαδικασίες επί παραβάσει κατά της πλειονότητας των κρατών-μελών για τη μη έγκαιρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμφωνήθηκε εκ των προτέρων από τα ίδια τα κράτη-μέλη.
Επιπλέον, οι διαδικασίες επί παραβάσει που άνοιξαν το 2018 ανήλθαν στην Ελλάδα στις 26. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν τέσσερις υποθέσεις στον τομέα της εσωτερικής αγοράς, βιομηχανίας και ΜΜΕ, από τρεις στην ενέργεια, στα δίκτυα επικοινωνιών, στη φορολογία και στη μετανάστευση, από δύο στο περιβάλλον, στην κινητικότητα/μεταφορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και Ένωση Κεφαλαιαγορών και τέλος, μία στην απασχόληση.
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, η έκθεση αναφέρει για την Ελλάδα τρεις από αυτές:
-Η Ελλάδα δεν εκτέλεσε προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία είχε παραβεί τις υποχρεώσεις της βάσει της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, επειδή δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την εγκατάσταση αποχετευτικού δικτύου των αστικών λυμάτων της περιοχής του Θριασίου Πεδίου και δεν υπέβαλε τα αστικά λύματα αυτής της περιοχής σε αυστηρότερη επεξεργασία πριν από την απόρριψή τους στην ευαίσθητη περιοχή του κόλπου της Ελευσίνας, στην Ελλάδα. Το Δικαστήριο διέταξε την Ελλάδα να καταβάλει κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 5 εκατ. ευρώ και βαθμιαίως μειούμενη χρηματική ποινή ύψους 3.276.000 ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης έως την πλήρη εκτέλεση της απόφασης.
-Οι ελληνικοί κανόνες, οι οποίοι επιτρέπουν την πώληση αφορολόγητων καυσίμων από πρατήρια που βρίσκονται σε ορισμένους μεθοριακούς σταθμούς στα σύνορα με τρίτες χώρες, αντίκεινται στις διατάξεις της ΕΕ σχετικά με το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
-Η Ελλάδα δεν εκτέλεσε προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία διαπιστωνόταν ότι δεν είχε εκτελέσει απόφαση της Επιτροπής με την οποία διατασσόταν η ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης που είχε χορηγηθεί στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Το Δικαστήριο διέταξε την Ελλάδα να καταβάλει κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή ύψους 7.294.000 ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης έως την πλήρη εκτέλεση της απόφασης.
Τέλος, σήμερα δημοσιεύτηκε και ο πίνακας αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς, που παρέχει μία λεπτομερή επισκόπηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκαν οι κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) το 2018. Ανάλογα με τις επιδόσεις τους το 2018, τα κράτη-μέλη έλαβαν 153 πράσινες, 137 κίτρινες και 59 κόκκινες κάρτες, οι οποίες χαρακτηρίζουν εξαιρετικές (πράσινο), μέσες (κίτρινο) ή κάτω από τον μέσο όρο (κόκκινο) επιδόσεις. Γενικά, οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Λιθουανία, ενώ οι περισσότερες κόκκινες και κίτρινες κάρτες δόθηκαν στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο.