Οι διαπραγματευτές προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας κατάπαυσης πυρός, έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες στο Κατάρ. Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Αιγύπτου δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν στενή επικοινωνία για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ώρες.

Οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα, που διήρκεσαν πάνω από οκτώ ώρες, έχουν δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας. Αξιωματούχοι από τις χώρες μεσολάβησης – Κατάρ, Αίγυπτο και ΗΠΑ – καθώς και από το Ισραήλ και τη Χαμάς, εκφράζουν ότι η συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων είναι πιο κοντά από ποτέ. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση, καθώς εκκρεμούν χάρτες από το Ισραήλ για την απόσυρση των δυνάμεών του από τη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Κατάρ, Ματζέντ αλ-Ανσάρι, επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στην τελική φάση. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εξέφρασαν την ανάγκη για άμεση εφαρμογή συμφωνίας, με τον Λευκό Οίκο να αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.

Η Χαμάς δήλωσε πως ελπίζει ότι αυτή η διαπραγματευτική φάση θα οδηγήσει σε συμφωνία. Από την άλλη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι, ενώ είναι κοντά, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες. Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, εξέφρασε την ελπίδα για συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι πιθανό να στηρίξει τη συμφωνία παρά τις αντιρρήσεις κάποιων σκληροπυρηνικών εθνικιστών.

Η κατάπαυση πυρός, εάν επιτευχθεί, μπορεί να τερματίσει τις συγκρούσεις στη Γάζα, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχουν κλιμακώσει την ένταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση 100 Ισραηλινών ομήρων και την επιστροφή των σορών νεκρών σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία που έχει προετοιμαστεί. Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις στη Γάζα, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται να επεκτείνουν την ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπτωση κατάπαυσης πυρός.

Οι οικογένειες των ομήρων εκφράζουν ανάμεικτα συναισθήματα, μεταξύ ελπίδας και αγωνίας. «Αυτή είναι η ύστατη στιγμή, μπορούμε να τους σώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η Χαντάς Καλντερόν, μέλος οικογένειας ομήρων.

Πηγή: ΑΠΕ