Να ανανεωθεί και να διατηρηθεί η εποικοδομητική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας κάλεσε η επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου με χθεσινό ψήφισμα της για την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2012.
Οι ευρωβουλευτές επαινούν τις συνομιλίες που μπορούν να οδηγήσουν στη διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος και ζητούν την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το δικαστικό σύστημα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις εσωτερικές υποθέσεις.
Η μεταρρύθμιση του τουρκικού δικαστικού συστήματος είναι καίριας σημασίας για την εδραίωση της δημοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Το κείμενο του ψηφίσματος του ΕΚ χαιρετίζει μεν το τρίτο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο τουρκικό δικαστικό σύστημα, επιμένει, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει και ένα τέταρτο το οποίο θα αντιμετωπίσει τον υπερβολικά ευρύ ορισμό των ποινικών αδικημάτων, και ιδίως αυτών που αφορούν τις τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς και τα υπερβολικά μεγάλα χρονικά διαστήματα προφυλάκισης. Χρειάζεται επίσης να υπάρξει οριοθέτηση των εξουσιών των ειδικών δικαστηρίων, κατά το ψήφισμα.
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η εισαγωγή δεικτών αναφοράς θα ενισχύσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία και ζητούν από το Συμβούλιο το άνοιγμα των κεφαλαίων σχετικά με το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.
Η επιτροπή εξωτερικών χαιρετίζει ακόμη τις προσπάθειες της Τουρκίας για την καταπολέμηση των «εγκλημάτων τιμής», της ενδοοικογενειακής βίας και του φαινομένου των καταναγκαστικών γάμων και των ανήλικων νυφών, εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία της, ότι παρά τις προσπάθειες αυτές, η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό. Όσοι δεν προστατεύουν και δεν βοηθούν τα θύματα θα πρέπει να διώκονται, επιμένουν οι ευρωβουλευτές, και απαιτούν την ενεργό προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, την εκπαίδευσή τους και τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και την πολιτική.
Η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά σε ό,τι αφορά τις νότιες γείτονες χώρες, καθώς το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία, υποστηρίζουν ακόμη οι ευρωβουλευτές, ενώ ενθαρρύνουν την Τουρκία να αναπτύξει την εξωτερική της πολιτική σε στενότερη συνεργασία με την ΕΕ από ό,τι το 2012. Πέρα από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων από τη Συρία, η Τουρκία και η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξουν από κοινού ένα στρατηγικό όραμα που θα δώσει ένα τέλος στην κρίση στη Συρία, αναφέρει το ψήφισμα.
Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τέλος τον άμεσο πολιτικό διάλογο μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του πρώην ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας που θα διευθετήσει το κουρδικό ζήτημα με έναν ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο. Το κείμενο χαιρετίζει επίσης τη νέα νομοθεσία που επιτρέπει τη χρήση της μητρικής γλώσσας στις δίκες, καθώς και τις συζητήσεις που διεξάγονται για τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στην εκπαίδευση.