Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι κατηγόρησε χθες Κυριακή την Ολλανδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αδιαφορούν για την τύχη 42 μεταναστών που παραμένουν αποκλεισμένοι στα ανοικτά των ιταλικών χωρικών υδάτων επί ένδεκα ημέρες, πάνω σε πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης υπό ολλανδική σημαία.
«Έγραψα προσωπικά στον ολλανδό ομόλογό μου: αδυνατώ να πιστέψω ότι αδιαφορεί για ένα πλοίο υπό ολλανδική σημαία (…) που βρίσκεται στη μέση της θάλασσας εδώ και 11 ημέρες πλέον», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας (άκρα δεξιά) και ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης.
Το πλοίο Sea-Watch 3 διέσωσε τη 12η Ιουνίου 53 μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτό και είχαν αναχωρήσει από τις ακτές της εμπόλεμης Λιβύης. Ο κυβερνήτης του Sea-Watch 3, που πλέει μεν υπό ολλανδική σημαία αλλά έχει εκμισθώσει μια γερμανική ΜΚΟ, αρνήθηκε να τους μεταφέρει πίσω στη Λιβύη, αφού δεν τη θεωρεί ασφαλή, και κατευθύνθηκε προς τις ιταλικές ακτές.
Δέκα από τους μετανάστες, ανάμεσά τους έγκυες, έλαβαν την άδεια να αποβιβαστούν πριν από οκτώ ημέρες στο μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα· ενώ ακόμα ένας, άρρωστος, έλαβε επίσης άδεια να αποβιβαστεί προχθές Σάββατο. Όμως οι υπόλοιποι 42 παραμένουν στο πλοίο, που δεν μπορεί να μπει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αφού διατρέχει κίνδυνο κατάσχεσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
«Καθιστούμε την ολλανδική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, απούσα και μακρινή όσο πάντοτε, υπεύθυνες για ό,τι μπορεί να συμβεί στις γυναίκες και τους άνδρες που βρίσκονται πάνω στο Sea-Watch [3]», συμπλήρωσε ο Σαλβίνι, ο οποίος έχει απαγορεύσει τον ελλιμενισμό στην Ιταλία στα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη θάλασσα.
Νωρίτερα χθες, ο Σαλβίνι έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του προς τη Χάγη, στην οποία τονίζει πως το Sea-Watch 3 ζήτησε από την ολλανδική κυβέρνηση να της υποδείξει σε ποιο λιμάνι θα μπορούσε να αποβιβάσει τους μετανάστες, «χωρίς να λάβει απάντηση».
«Η επέμβαση από πλευράς σας είναι απαραίτητη και επείγουσα», συνέχισε ο Σαλβίνι, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως «οι άνθρωποι στο πλοίο θα έχουν τη δυνατότητα να αποβιβαστούν το ταχύτερο σε κατάλληλη τοποθεσία (…) η οποία δεν μπορεί να είναι η Ιταλία».
Για «κάθε νέα επιδείνωση της κατάστασης πάνω στο πλοίο» — πάντα κατά τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας — «την αποκλειστική ευθύνη» θα φέρουν η Ολλανδία, ο καπετάνιος και το πλήρωμα του Sea-Watch 3.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε επίσης χθες ότι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας έσωσε στη Μεσόγειο μια ομάδα 37 μεταναστών που αντιμετώπιζε δυσκολία, που αναμενόταν να μεταφερθούν στη νήσο εντός της ημέρας.