Η εκλογή του νέου πάπα θα σηματοδοτήσει πιθανότατα αλλαγές με στόχο και την αποκατάσταση της φήμης της τράπεζας του Βατικανού, της IOR, η οποία έχει κατηγορηθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εκτιμούν αναλυτές.
Ο τραπεζικός οργανισμός της Αγίας Έδρας διαχειρίζεται καταθέσεις καθολικών ταγμάτων και θρησκευτικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται γύρω στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένα να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στην διαχείριση του πιστωτικού αυτού ιδρύματος, με εφαρμογή των κανόνων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Για τον ίδιο λόγο, η Τράπεζα της Ιταλίας επέβαλε να σταματήσει η λειτουργία των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης χρημάτων στο εσωτερικό του παπικού κρατιδίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, η παραίτηση του προηγούμενου προέδρου του IOR, Έτορε Γκότι Τεντέσκι, την ίδια περίοδο κατά την οποία ξέσπασε το σκάνδαλο υποκλοπών προσωπικών αρχείων του ποντίφικα – που έγινε γνωστό με την ονομασία VatiLeaks – δείχνει πόσο σφοδρές μπορούν να γίνουν οι συγκρούσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της συγκεκριμένης τράπεζας.
Κατά πληροφορίες υπάρχει μια ομάδα καρδινάλιων που θεωρεί ότι η παπική τράπεζα πρέπει να κλείσει και να συναφθούν συμβάσεις με σειρά πιστωτικών ιδρυμάτων εκτός Βατικανού. Προς το παρόν όμως μοιάζει να μειοψηφεί.
Το κύριο ερώτημα πάντως είναι εάν ο ποντίφικας θα καταφέρει να ελέγξει προσωπικά το πώς θα λυθεί το ζήτημα, επιβάλλοντας τις δικές του κατευθυντήριες γραμμές στη λειτουργία της τράπεζας.
Αυτό θα εξαρτηθεί άμεσα από την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού, ο οποίος θα είναι πιθανότατα Ιταλός, αλλά και από την σύνθεση της νέας ομάδας καρδιναλίων, που ελέγχει την λειτουργία της IOR.