«Στη Μεσόγειο υπάρχουμε κι εμείς, στη Μεσόγειο έχουμε κι εμείς υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», προαναγγέλλοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει γεώτρηση δυτικά της Κύπρου.
Όπως αναφέρει το sigmalive.com, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις χώρες της Μεσογείου, είπε: «Συμφωνίες που αποκλείουν ή δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία δεν έχουν καμία ισχύ. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε κι εμείς, στη Μεσόγειο έχουμε κι εμείς υφαλοκρηπίδα και τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι σαφή και έχουμε ενημερώσει σχετικά τα Ηνωμένα Έθνη». Στη συνέχεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία από τις έρευνες περνά πλέον σε γεωτρήσεις στα δυτικά της Κύπρου, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες στην περιοχή.
«Αυτό που έκανε η Τουρκία είναι έρευνες και γεωτρήσεις στη δική της υφαλοκρηπίδα και στις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι έχουν δώσει την άδεια στην κρατική εταιρεία πετρελαίου. Παλαιότερα κάναμε μόνο σεισμικές έρευνες γιατί δεν είχαμε γεωτρύπανο. Τώρα το γεωτρύπανό μας Πορθητής ξεκινά αμέσως γεώτρηση δυτικά της Κύπρου. Τώρα και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, πάει και αυτό στην περιοχή. Γιατί; Γιατί παρά τις προειδοποιήσεις μας η ε/κ πλευρά προέβη σε μονομερείς σεισμικές έρευνες γύρω από την Κύπρο και τώρα έχει ξεκινήσει και γεωτρήσεις», ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι έχουν ζητήσει από την ε/κ πλευρά πρώτα να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τ/Κ κι έπειτα να προβούν σε έρευνες, αλλά όσο αρνείται, τόσο η Άγκυρα δεν εμπιστεύεται την Κυπριακή Δημοκρατία. «Ωστόσο, αυτό που λένε είναι ‘μα αν το κάνουμε θα τους έχουμε αναγνωρίσει’. Όχι, σήμερα δεν αναγνωρίζουν όλοι την Ταϊβάν, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο μαζί της και συμφωνίες. Είτε μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, είτε μέσω της Ε.Ε. Μετά μας λένε ‘θα το κάνουμε όταν το πουλήσουμε’. Τους λέμε ‘γιατί δεν το κάνεις τώρα;’. Μας λένε ‘τώρα δεν μπορώ να το κάνω’ και τους λέμε ΄μα, αν δεν μπορείς να το κάνεις τώρα, δεν θα το κάνεις ούτε όταν θα είναι να το πουλήσεις’. Δεν θα διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους (των Τ/Κ), εμείς άλλωστε δεν τους εμπιστευόμαστε. Το είδαμε και στις διαπραγματεύσεις. Ακόμη και στα θέματα που συμφωνήσαμε, την επόμενη μέρα έκαναν πίσω», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την ε/κ πλευρά, για να προσθέσει ότι «στις διαπραγματεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια είδα ότι δεν τηρούν καμιά υπόσχεσή τους, καμία! Κάθε μέρα τις αλλάζουν».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε μάλιστα λόγο για πανικό των Ε/Κ με την αναγγελία της έναρξης γεωτρήσεων από την Άγκυρα.
«Γι’ αυτό κι εμείς κάναμε μόνοι μας το δικό μας βήμα. Δηλαδή για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας εδώ, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και του τ/κ λαού στείλαμε το γεωτρύπανό μας στην περιοχή. Και με το που στείλαμε το γεωτρύπανό μας στην περιοχή, πανικοβλήθηκαν. Στην αρχή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις κι εμείς απαντήσαμε. Αλλά τους ενημερώσαμε όλους. Για παράδειγμα, με το που ενημερώσαμε τη Βρετανία, χαρακτήρισαν αυτή την περιοχή αμφισβητούμενη. Αν δούμε τη δήλωση των ΗΠΑ, βλέπουμε ότι είναι ισορροπημένη σε σχέση με την ανακοίνωση της Ε.Ε. Εμείς έχουμε στείλει επιστολή σε όλα τα Υπουργεία Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ΥΠΕΞ των μελών της Ε.Ε. και τη Μογκερίνι, μιλώντας για τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ. Επιπλέον και εδώ το Υπουργείο Εξωτερικών μας, καλώντας τους πρέσβεις των χωρών αυτών, τους ενημέρωσε με τον ίδιο τρόπο και επηρεάστηκαν πολύ», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την Ε.Ε. καλώντας την να λύσει το θέμα, διαφορετικά η Τουρκία θα έκανε κίνηση. «Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και όλοι είδαν την αποφασιστικότητά μας», ανέφερε.
Αναφορικά με τη στάση της Ρωσίας στο θέμα του Κυπριακού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει επίσημη δήλωση της Ρωσίας, αλλά έχουν ενημερώσει και τους Ρώσους για τη θέση τους. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, οι Ρώσοι έχουν εκφράσει τις απόψεις τους σχετικά με το Κυπριακό, υποστηρίζοντας μόνιμη λύση, ενώ μερικές φορές ζητούν τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η θέση της Τουρκίας είναι πως τα Ηνωμένα Έθνη και η Ε.Ε. πρέπει να είναι παρατηρητές. «Ωστόσο, στο θέμα των γεωτρήσεων δεν έχουμε δει κάποια δήλωση ή θέση της Ρωσίας», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Για τα εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον του προσωπικού του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής», ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως έχουν κάνει δηλώσεις επί του θέματος και υπενθύμισαν τα όρια της ε/κ πλευράς. «Εμείς σε αυτό το θέμα δεν θα κάνουμε καμιά υποχώρηση και θα προβούμε στα απαραίτητα βήματα. Επομένως, ας μην επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, το έχουμε δηλώσει και αυτή είναι η θέση μας. Δεν είναι δυνατόν εμείς να αποδεχτούμε τη σύλληψη πολιτών μας από την ε/κ πλευρά».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά την άποψή του «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα θα μπουν στη θέση τους. Μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Η δική μας ένσταση είναι για τα βήματα που γίνονται μονομερώς. Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν. Δηλαδή θα συμφωνήσει και η ε/κ πλευρά, και η Ελλάδα, και η Ε.Ε. και οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αλλά λόγω του Συριακού, η παρουσία εκεί της Ρωσίας, η παρουσία των ΗΠΑ και της Δύσης, έχει στρέψει τα βλέμματα όλων στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν και σοβαρά ερωτηματικά για το πόσα είναι τα αποθέματα του φυσικού αερίου και πετρελαίου εκεί. Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα, η μόνη οδός για να φτάσει στην Ευρώπη είναι η Τουρκία», ανέφερε.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας»
Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων στα θέματα της έρευνας, των γεωτρήσεων και της ΑΟΖ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, όπως αναφέρει το riknews.com.cy.
Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραχίμ Καλίν, είπε ακόμη ότι η Άγκυρα απορρίπτει κατηγορηματικά την προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία όπως ισχυρίστηκε, με τετελεσμένα σφετερίζεται και παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, που πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες και τη γεωγραφική της θέση.
Για την επιστολή του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας προς την Τουρκία για τους S-400, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι το περιεχόμενό της είναι αντίθετο με τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ηνωμένων Πολιτειών.
Θα δοθεί, είπε, απάντηση κατάλληλη στο περιεχόμενό, το ύφος και την προοπτική της επιστολής.