Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα δεν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο -το αντίθετο μάλιστα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του BBC, οι ΗΠΑ και η Τουρκία δείχνουν να κινούνται αυτό το καλοκαίρι σε τροχιά σύγκρουσης, καθώς η γειτονική χώρα εμμένει στην απόφασή της να ολοκληρώσει την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, με αποτέλεσμα η έναρξη της παραλαβής των πρώτων από αυτά να αναμένεται να λάβει χώρα εντός του Ιουλίου.
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να αλλάξει γνώμη και την προειδοποιούν ότι, εάν πραγματοποιήσει τα σχέδιά της, τα αμυντικά της συστήματα δεν θα είναι πλέον συμβατά με τα δυτικά συστήματα. Η αντιπαράθεση αυτή εμπεριέχει παραμέτρους ασφαλείας και ενέχει γεωστρατηγικές σκοπιμότητες, ενώ δεν λείπουν και οι οικονομικές προεκτάσεις. Εγείρει επίσης ερωτηματικά σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και προβληματίζει για τις διπλωματικές της επιδιώξεις, επισημαίνει το βρετανικό Μέσο.
Από την άλλη, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης-κλειδί που κατέχει, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα στην οποία μπορεί εύκολα το ΝΑΤΟ να γυρίσει την πλάτη, σημειώνει επίσης το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Οι ανησυχίες των ΗΠΑ απορρέουν τόσο από πρακτικούς λόγους, όσο και από ανησυχίες που άπτονται θεμάτων ασφαλείας. Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση ενός αντιπυραυλικού συστήματος ρωσικής προέλευσης στο έδαφος μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ προϋποθέτει τη συνδρομή Ρώσων ειδικών, γεγονός που ενέχει κινδύνους στον βαθμό που η παρουσία τους εκεί θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητα θέματα ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Η ενσωμάτωση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων στα αμυντικά συστήματα της Τουρκίας θα μπορούσε, ειδικότερα, να αποκαλύψει ουσιώδεις λεπτομέρειες αναφορικά με τα αεροπορικά αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και το αξιόμαχο της νατοϊκής αεροπορίας, σημειώνει στη συνέχεια η σχετική δημοσίευση.
Η επιστολή Σάναχαν
Οι ανησυχίες αυτές των ΗΠΑ αποτυπώνονται με σαφήνεια στην επιστολή που απέστειλε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, στον Τούρκο ομόλογό του, με την οποία τον προειδοποιεί ότι, εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, όλοι οι Τούρκοι πιλότοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ για εκπαίδευση θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ μέχρι τις 31 Ιουλίου. Η διπλωματική αυτή διελκυστίνδα, που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο αυτών νατοϊκών συμμάχων, εγείρει πολλά ζητήματα για τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε από μόνο του να προκαλέσει την αποχώρηση της Τουρκίας από τη νατοϊκή συμμαχία, σύμφωνα πάντα με το BBC και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ωστόσο, η Τουρκία έχει έλθει ήδη σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ σχετικά με την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους της Συρίας, ενώ το ολοένα και περισσότερο αυταρχικό ύφος της τουρκικής ηγεσίας αντιβαίνει με τις φιλελεύθερες αξίες πολλών άλλων μελών του ΝΑΤΟ. Τέλος, η συστηματική σύμπλευση της Τουρκίας με τη Ρωσία ρίχνει ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, επισημαίνεται καταληκτικά.