Διαφορετικές ερμηνείες έδωσαν τα δύο μεγάλα κόμματα και αναλυτές στο αποτέλεσμα της χθεσινής επαναληπτικής εκλογής στο Πέτερμποροου της ανατολικής Αγγλίας, το οποίο ανέδειξε νικήτρια της κοινοβουλευτικής έδρας στη Λίζα Φορμπς, την υποψήφια των Εργατικών που είχε προηγουμένως προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, το Unite.

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, που επισκέπτεται την πόλη για να συγχαρεί τη νέα βουλευτή του κόμματος, δήλωσε ότι η νίκη σ’ αυτή την αναμέτρηση δείχνει ότι το κόμμα του έχει την υποστήριξη όλης της Βρετανίας και είναι έτοιμο για γενικές εκλογές, ότι οι ψηφοφόροι απέρριψαν τη λιτότητα και το Brexit χωρίς συμφωνία και επέλεξαν το μήνυμα των Εργατικών για επένδυση στην εκπαίδευση και στο μέλλον των παιδιών. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, και θα σταματήσει τους Τόρις από το να οδηγήσουν τη χώρα σε μία καταστροφική έξοδο χωρίς συμφωνία.

Κάποιοι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν δυσφορία, καθώς η Λίζα Φορμπς είχε επικριθεί ως υποψήφια για αντισημιτικές απόψεις και έτσι επιτείνει τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο κόμμα εδώ και μήνες για την αδυναμία της ηγεσίας του να αντιμετωπίσει περιστατικά αντισημιτισμού στους κόλπους του. Η ομάδα «Εργατικοί κατά του Αντισημιτισμού» εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει την εκλογή της Φορμπς «σκοτεινή ημέρα» για το κόμμα και ζητά την αποβολή της, πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά της. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και το Κίνημα Εβραίων Εργατικών, που κατά την προεκλογική περίοδο είχε ζητήσει την απομάκρυνση της υποψήφιας και ανακοινώσει ότι δεν θα στηρίξει την εκστρατεία της.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος ερμήνευσαν διαφορετικά το αποτέλεσμα. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ είπε ότι το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι οι Συντηρητικοί πρέπει να ολοκληρώσουν το Brexit, ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην υπουργός για το Brexit Ντομινίκ Ραμπ και η πρώην υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει πριν από τη λήξη της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί το Νο10 στον Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ , όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, είπε ότι ο πραγματικός εχθρός είναι ο Κόρμπιν και ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το Brexit για να επικεντρωθεί η κυβέρνηση στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ υποστήριξε ότι το κόμμα πρέπει να κερδίσει έδαφος από το κέντρο, από νεότερους ανθρώπους και υποστηρικτές τόσο της παραμονής όσο και της αποχώρησης.

Νέο πολιτικό τοπίο με κανένα κυρίαρχο κόμμα

Ο αναλυτής εκλογικών αποτελεσμάτων καθηγητής Τζον Κέρτις, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα στο Πέτερμποροου, δήλωσε ότι, αν και νικήτρια, η Λίζα Φορμπς είχε το μικρότερο μερίδιο ψήφων που έχουν λάβει υποψήφιοι σε επαναληπτικές εκλογές και ότι αυτό αποτελεί ένδειξη «ενός διαφορετικού πολιτικού τοπίου», στο οποίο δεν κυριαρχεί κανένα κόμμα, αλλά και ότι το θέμα του Brexit έχει μετατρέψει το μέχρι τώρα δικομματικό σύστημα της χώρας σε σύστημα τεσσάρων κομμάτων.

Η Λίζα Φορμπς συγκέντρωσε ποσοστό 30,9%, το κόμμα του Brexit 28,9%, οι Συντηρητικοί 21,4% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12,3%. Ο Κέρτις εξήγησε ότι στις τελευταίες γενικές εκλογές του 2017 τα δύο παραδοσιακά βασικά κόμματα, οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί, μοιράστηκαν το 95% των ψήφων στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, ενώ στη χθεσινή επαναληπτική μόλις το 52,3%.

«Στα δύο παραδοσιακά κόμματα, που προτιμούν να μιλούν για θέματα εκτός του Brexit, προστέθηκαν δύο ακόμη κόμματα, του Brexit και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που θέλουν να συνεχίσουν να μιλούν για την αποχώρηση, θέμα με το οποίο ταυτίζονται και από το οποίο φαίνεται να κερδίζουν ψήφους» είπε.

Επισήμανε ακόμη ότι οι ψήφοι των Εργατικών στο Πέτερμποροου αντιπροσωπεύουν «το μικρότερο μερίδιο ψήφων που επαρκούσε ποτέ για μία νίκη σε γενικές εκλογές στην μεταπολεμική βρετανική πολιτική», ενώ οι Συντηρητικοί έχασαν περισσότερο από το μισό μερίδιο ψήφων που είχαν το 2017.

Εξάλλου, σε νέα δημοσκόπηση πρόθεσης ψήφου της YouGov, το κόμμα του Brexit φαίνεται να προηγείται για πρώτη φορά των υπολοίπων, καταλαμβάνοντας το 26% των ψήφων, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βρίσκονται μαζί στην δεύτερη θέση με 20% καθένας και ακολουθούν οι Συντηρητικοί με 18%, το κόμμα των Πρασίνων με 9%, και τα λοιπά λαμβάνουν το 5%.