Την πεποίθηση ότι η ευελιξία στις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2014-2020 θα αποτελέσει κλειδί για την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει σε συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο Agence Europe ο πρώην Πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να υπάρξει προσέγγιση στις θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού, ο Γιούνκερ είπε: «Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό 2014-2020 είναι αναποτελεσματικός. Η διαφορά ανάμεσα στις δεσμεύσεις και στις πληρωμές είναι πολύ μεγάλη. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντοπίσαμε τις πιθανές περιοχές ευελιξίας σχετικά με τον προϋπολογισμό και το Κοινοβούλιο εστιάζει την προσοχή του στον τρόπο που θα αρθρωθεί η εσωτερική ευελιξία του μελλοντικού προϋπολογισμού. Μου φαίνεται μία καλή προσέγγιση γιατί η ευελιξία θα βοηθήσει στο να μειωθεί η διαφορά ανάμεσα στις δεσμεύσεις και τις πληρωμές».

Εξάλλου, ερωτηθείς για τη στάση της Βρετανίας, ο Γιούνκερ υποστήριξε ότι η υπόσχεση που έδωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, έχει δημιουργήσει μία κατάσταση πολύ πιο δύσκολη για τον ίδιο από όσο φαινόταν αρχικά.

Ο Γιούνκερ εξήγησε ότι η προσέγγιση του Ντ. Κάμερον συνίσταται στο να ζητά από τα άλλα κράτη-μέλη να θέσουν και πάλι υπό εθνικό έλεγχο μία σειρά από αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται σε κοινοτικό επίπεδο. «Αυτό θα ήταν εύκολο εάν μπορούσε να συναφθεί συμφωνία ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη. Όλα θα εξαρτηθούν από το εύρος των προθέσεων του Ντ. Κάμερον. Εάν όμως δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, η κατάσταση θα καταστεί εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την τελική αντίδρασή του, όταν θα θέσει τις προτάσεις του στο βρετανικό λαό. Εάν δεν κερδίσει, αυτό σημαίνει ότι θα πει «δεν κέρδισα, επομένως ψηφίστε για να μείνει η Μ. Βρετανία στην ΕΕ» ή θα πει ‘Δεν πήρα αυτό που ήθελα, επομένως θα πρέπει να φύγουμε’;».

Καταλήγοντας, ο Γιούνκερ επισημαίνει ότι ο Κάμερον έχει βάλει τον εαυτό του σε μία κατάσταση, η οποία ναι μεν φαινόταν εύκολη (όταν εξήγγειλε το δημοψήφισμα), αλλά θα έχει σοβαρές συνέπειες όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση από την κυβέρνηση και το βρετανικό λαό.