Η άνοδος της έντασης στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της πίεσης που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ιράν, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σε συνέντευξή του σε ρωσικά ΜΜΕ ενόψει της επίσκεψής του στη Ρωσία.
Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη κλιμακώθηκε κι άλλο τον περασμένο μήνα, έναν χρόνο πλέον μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), προέβλεπε την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων.
Η Ουάσινγκτον όμως επανέφερε σε ισχύ σταδιακά τις κυρώσεις της πέρυσι και τις έκανε ακόμη πιο σκληρές στις αρχές του περασμένου μήνα, με σκοπό να αναγκάσει όλες τις χώρες να διακόψουν εντελώς τις εισαγωγές ιρανικού αργού.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αφήνει εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής αναμέτρησης — ανέπτυξε επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή για να αντιμετωπιστούν αυτές που το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκαλούν ιρανικές «απειλές», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ο Σι τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS και στην εφημερίδα Ρασίσκαγια Γκαζέτα ότι λόγω της «ακραίας πίεσης» που ασκείται από την αμερικανική κυβέρνηση στο Ιράν και των μονομερών κυρώσεων, η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει στη Μέση Ανατολή.
«Η εξέλιξη της κατάστασης είναι ανησυχητική», είπε ο Σι, σύμφωνα με την επίσημη απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών του όπως μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στη Ρωσία.
Για τον Σι η συμφωνία με το Ιράν πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και να τηρηθεί διότι έχει κρίσιμη σημασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και για τη μη διάδοση [των πυρηνικών όπλων].
«Οι απόψεις και οι θέσεις της Κίνας και της Ρωσίας για το ζήτημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν είναι ευθυγραμμισμένες σε υψηλό βαθμό», ανέφερε ο Σι και πρόσθεσε πως Πεκίνο και Μόσχα «ελπίζουν ότι όλα τα μέρη θα παραμείνουν ψύχραιμα, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, θα εντείνουν τον διάλογο και τις διαβουλεύσεις και θα χαμηλώσουν τη θερμοκρασία της τρέχουσας τεταμένης κατάστασης».
Η Κίνα δεν κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις απειλές των ΗΠΑ εναντίον των χωρών και των εταιρειών που παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις εισάγοντας ιρανικό αργό.
Το Πεκίνο διατηρεί στενές σχέσεις με την Τεχεράνη στο πεδίο της ενέργειας.
Στη συνέντευξή του στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι δεν αναφέρθηκε άμεσα στο ζήτημα των κυρώσεων στους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου, αλλά φάνηκε να τις υπονοεί όταν σημείωσε πως «η Κίνα θα συνεχίσει να προασπίζεται τα θεμιτά συμφέροντά της και τα νόμιμα δικαιώματά της».