Οι συριακές αρχές παρέδωσαν χθες στον πρεσβευτή της Ρωσίας έναν γερμανό δημοσιογράφο, τον Μπίλι Ζιξ, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στην Δαμασκό.
Στη συνέντευξη αυτή, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάιζαλ Μέκνταντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντησή του με τον απεσταλμένο της ρωσικής διπλωματίας στη Συρία Αζαματουλάχ Κολ Μοχαμάντοφ έγινε για να «παραδοθεί ο γερμανός δημοσιογράφος στον Ρώσο πρεσβευτή».
«Όπως μας ζήτησε ο (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι) κ. Λαβρόφ, διαμεσολαβήσαμε για να επιλύσουμε το πρόβλημα και να απελευθερωθεί ο γερμανός δημοσιογράφος Μπίλι Ζιξ (. . .) του είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αν και για άλλη μια φορά εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας για όσους εισέρχονται παράνομα στη Συρία», είπε ο Μέκνταντ.
Ο Ζιξ, με μακριά ξανθά μαλλιά και γενειάδα, έσφιξε το χέρι του Μέκνταντ και του Μοχαμάντοφ αφού οι δύο άνδρες μίλησαν στους δημοσιογράφους.
Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας είπε λακωνικά ότι «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε μόνον ότι εργαζόμαστε με πολύ εντατικό τρόπο για την επίλυση της υπόθεσης ενός Γερμανού πολίτη ο οποίος είχε εξαφανιστεί στη Συρία».
Ένας εκπρόσωπος της Junge Freiheit, μιας δεξιάς εβδομαδιαίας εφημερίδας με 50.000 αναγνώστες, είπε ότι ο Μπίλι Ζιξ είναι ένας από τους 200 ανεξάρτητους δημοσιογράφους που συνεργάζονται με αυτήν. Είπε ακόμη πως ο δημοσιογράφος είναι «ελεύθερος» και πρόσθεσε ότι το έντυπο είχε τηρήσει σιωπή σχετικά με την υπόθεση «για να μην τεθεί η ζωή του σε κίνδυνο».
«Δούλευε για εμάς πέρυσι στη Συρία. Το πρώτο του άρθρο είχε ημερομηνία 22α Αυγούστου 2012 και το τελευταίο 19η Νοεμβρίου. Κατόπιν, χάσαμε την επαφή μαζί του. Ακούσαμε από άλλους δημοσιογράφους ότι είχε φυλακιστεί, αλλά δεν γνωρίζαμε πού», είπε ο εκπρόσωπος της Γιούνγκε Φράιχαϊτ, Μπάστιαν Μπέρενς.
Ο Μέκνταντ δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τον δημοσιογράφο, και δεν είπε τίποτε σχετικά με το εάν είχε φυλακιστεί ή όχι.
Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Συρία είναι σήμερα η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους. Το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ, 28 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στη Συρία και 21 απήχθησαν. Πολλοί ξένοι και Σύροι δημοσιογράφοι αγνοούνται.
Πηγές της αντιπολίτευσης είχαν αναφέρει πως ο Ζιξ είχε συλληφθεί από παραστρατιωτικούς πιστούς στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην πόλη Χάμα τον Δεκέμβριο.