Χιλιάδες γυναίκες από τη Βόρεια Κορέα διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση στην Κίνα, όπου είτε πωλούνται ως σύζυγοι σε Κινέζους είτε εξαναγκάζονται, παρά τη θέλησή τους, σε πορνεία ή ακόμα και ζωντανή μετάδοση σεξουαλικών πράξεων μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Η έρευνα, που διεξήχθη από την «Πρωτοβουλία για το μέλλον της Κορέας» (KFI), η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, περιλαμβάνει συγκλονιστικές αναφορές για κορίτσια ηλικίας μόλις 12 ετών που έχουν βιαστεί και για γυναίκες αναγκάζονται να συμμετέχουν για ημέρες σε κυβερνοσέξ χωρίς φαγητό.
Παρόλο που οι γυναίκες που προσπαθούν να διαφύγουν (σ.σ. από την Βόρεια Κορέα) ήταν πάντοτε στόχος των διακινητών, το πρόβλημα έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω του γεγονότος ότι, σύμφωνα με τις εκθέσεις, υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην Κίνα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των Βορειοκορεατών που εγκαταλείπουν τη χώρα και εγκαθίστανται σε κάποια άλλη, εκτός της Νότιας Κορέας. Ομάδες υποστήριξης αναφέρουν ότι δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες ζουν στην Κίνα ως πρόσφυγες, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του 2014. Το KFI ισχυρίζεται ότι ο αριθμός μπορεί να φθάνει και τις 200.000, όπως αναφέρει το CNN.
Η KFI – μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που επικεντρώνεται στις γυναίκες, τα παιδιά και τις μειονότητες της Βόρειας Κορέας, που είναι θύματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων – εκτιμά ότι το 60% των γυναικών από τη Βόρεια Κορέα που ζουν ως πρόσφυγες στην Κίνα, διακινούνται στο εμπόριο σεξ.
«Σε μια εποχή που επενδύονται σημαντικά κεφάλαια στην Κίνα αλλά και, πιο πρόσφατα, με το πολιτικό κεφάλαιο που δαπανάται στη Βόρεια Κορέα, είναι αξιοκατάκριτο ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια της Βόρειας Κορέας εγκαταλείπονται εμπόριο σεξ», δήλωσε ο οργανισμός.
«Η καταδίκη δεν είναι αρκετή. Μόνο οι πράξεις μπορούν να εξαλείψουν το σεξουαλικό εμπόριο στην Κίνα, να αντιμετωπίσουν το βορειοκορεατικό καθεστώς που μισεί τις γυναίκες και να διασώσει σκλάβες του σεξ, διάσπαρτες σε οίκους ανοχής, απομακρυσμένες περιοχές και σε μονάδες κυβερνοσέξ στην ηπειρωτική Κίνα».
Το CNN δεν κατάφερε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς της έκθεσης.
Μια πολύπλοκη και αλληλοσυνδεόμενη παράνομη βιομηχανία
Μια έκθεση 98 σελίδων από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, κατέληγε σε παρόμοια συμπεράσματα με την «Πρωτοβουλία για το μέλλον της Κορέας» για τα προβλήματα των γυναικών που εγκαταλείπουν την χώρα. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποδέχθηκε επίσης την ύπαρξη αναφορών για άσκηση βίας κατά των γυναικών που εγκαταλείπουν την χώρα, σε έκθεση του τού 2018 σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα.
Η έκθεση της «Πρωτοβουλία για το μέλλον της Κορέας» χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οι συντάκτες ανέφεραν ότι μίλησαν με περισσότερους από 45 επιζώντες και θύματα σεξουαλικής βίας, η μαρτυρία των οποίων συνέθεσε μια «πολύπλοκη και αλληλοσυνδεόμενη παράνομη βιομηχανία, η οποία αποκομίζει τεράστια κέρδη από γυναίκες και κορίτσια που έχουν διακινηθεί».
Οι Βορειοκορεάτες που φεύγουν από τα σύνορα με την Κίνα διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Δεν είναι ελεύθεροι να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και τιμωρούνται αυστηρά εάν το κάνουν χωρίς άδεια. Η χώρα χωρίζεται από την Κίνα και τη Ρωσία από ένα ποτάμι και οπλισμένους φρουρούς.
Εάν αυτοί που εγκαταλείπουν τη χώρα κατορθώσουν να καταλήξουν στην Κίνα και στη συνέχεια συλληφθούν, επαναπατρίζονται, καθώς η Κίνα τους θεωρεί οικονομικούς μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Οι Βορειοκορεάτες που επαναπατρίζονται αντιμετωπίζουν αυστηρές τιμωρίες, βασανιστήρια ακόμη και εκτέλεση, σύμφωνα με οργανώσεις προσφύγων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εντός της Κίνας, πολλοί Βορειοκορεάτες που έχουν αποφύγει τις αρχές και τη σύλληψη εξακολουθούν να μην είναι ασφαλείς, ιδιαίτερα οι γυναίκες. Η πολιτική της Κίνας για «ένα παιδί», η οποία χαλάρωσε το 2016, οδήγησε σε δημογραφική ανισορροπία μεταξύ των φύλων, καθώς οι άντρες ξεπερνούν κατά πολύ τις γυναίκες.
Έχει αναφερθεί ότι οι διακινητές ανθρώπων ικανοποιούν τη ζήτηση για περισσότερες γυναίκες, πωλώντας, στους Κινέζους άνδρες, γυναίκες από την Βόρεια Κορέα ως συζύγους.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι οι διακινητές υπόσχονται να βοηθήσουν όσους εγκαταλείπουν τη χώρα να φτάσουν στη Νότια Κορέα, αλλά στη συνέχεια πωλούν τις γυναίκες ως συζύγους ή στο εμπόριο σεξ.