Κομμάτια του μετεωρίτη που έπεσε στη Ρωσία πριν λίγες ημέρες, αφήνοντας πίσω του ζημιές και πάνω από χίλιους τραυματίες, βρέθηκαν χθες στη λίμνη Τσεμπαρκούλ.

Χημικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν επιβεβαίωσαν την εξωγήινη προέλευσή τους.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, περίπου επτά κομμάτια του μετεωρίτη, ο οποίος εξερράγη στον ουρανό την Παρασκευή, έπεσαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ένα από αυτά έπεσε σε κοντινή λίμνη σχηματίζοντας τρύπα διαμέτρου περίπου οκτώ μέτρων, ενώ μικροσκοπικά κομμάτια στερεής μαύρης ουσίας συλλέχθηκαν γύρω από τον πάγο και αποστάληκαν στους εμπειρογνώμονες.

Ο Βίκτορ Γκροκχόφσκι, από το Πανεπιστήμιο Ουράλια, δήλωσε ότι τα θραύσματα του μετεωρίτη μπορεί να είναι διάσπαρτα σε μια περιοχή μέχρι και 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ τόνισε ότι η εύρεσή τους μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η τοπική αστυνομία προέβη σε κατάσχεση ενός αντικειμένου, βάρους μόλις 60 γραμμαρίων, το οποίο επιχείρησε να πουλήσει άτομο της περιοχής στο διαδίκτυο, ως «κομμάτι μετεωρίτη».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας κάλεσε τους πολίτες να μην αγοράζουν οτιδήποτε που φέρεται να είναι κομμάτι από τον μετεωρίτη, καθώς μόνο δύο εργαστήρια στη Ρωσία είναι εξουσιοδοτημένα να εκδίδουν πιστοποιητικά μετεωρίτη.