Πέντε αιγύπτιοι στρατιωτικοί και 47 φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε πρόσφατες συγκρούσεις στο Σινά (ανατολικά), όπου οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου αναμετρώνται με τον βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη χώρα, ανακοίνωσε το επιτελείο χθες Πέμπτη.
Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, οι ύποπτοι, που βρίσκονταν στο βόρειο και στο κεντρικό Σινά, είχαν στην κατοχή τους «όπλα διαφόρων τύπων, πυρομαχικά, εκρηκτικούς μηχανισμούς».
Εξάλλου, 158 «εγκληματικά στοιχεία» συνελήφθησαν και 385 εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ενεργοί για αρκετά χρόνια στο Βόρειο Σινά, οι τζιχαντιστές πέρασαν από τις σποραδικές επιθέσεις σε έναν αληθινό ανταρτοπόλεμο μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι το 2013.
Το 2014 μια οργάνωση προσκείμενη στην Αλ Κάιντα, η «Άνσαρ Μπάιτ αλ Μάκντις», ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ και μετατράπηκε στην «επαρχία του Σινά» του αυτοανακηρυγμένου «χαλιφάτου» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Μετά τις στρατιωτικές ήττες του στο Ιράκ και στη Συρία, το Κάιρο υποψιαζόταν ότι το ΙΚ θα προσπαθούσε να δημιουργήσει το νέο του οχυρό στο Σινά.
Τον Νοέμβριο του 2017, ο ως το 2013 αρχηγός του γενικού επιτελείου, νυν πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι διέταξε τις δυνάμεις του να αποκαταστήσουν την ασφάλεια σε «τρεις μήνες». Περίπου έναν χρόνο μετά την διαταγή αυτή, πολλοί εκτιμούσαν ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει να συντρίψουν τη τζιχαντιστική οργάνωση, που εκτιμάται πως διαθέτει περίπου χίλια μέλη.
Τον Φεβρουάριο του 2018 άρχισε η «εκκαθαριστική» επιχείρηση ευρείας κλίμακας «Σινά 2018», για να απαλλαγεί η χώρα από την «τρομοκρατία».
Η πιο πρόσφατη αναφορά σε αυτή ανάγεται στον Δεκέμβριο του 2018. Ο στρατός δεν αναφέρεται σε αυτήν στις φετινές ανακοινώσεις του.
Το επιτελείο ανακοινώνει συχνά τους θανάτους φερόμενων ως τζιχαντιστών, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες. Συνολικά, περίπου 650 ύποπτοι έχουν σκοτωθεί, όπως και περίπου πενήντα στρατιωτικοί, κατά τα επίσημα στοιχεία.
Δεν υπάρχει διαθέσιμος απολογισμός από ανεξάρτητες πηγές. Η επαρχία του Βορείου Σινά παραμένει αποκλεισμένη από τον στρατό. Στους δημοσιογράφους απαγορεύεται η πρόσβαση, με μοναδική εξαίρεση τις σπάνιες περιηγήσεις που οργανώνουν οι αρχές.