Η Βόρεια Κορέα εμφανίζεται ανυποχώρητη μπροστά στις επαπειλούμενες κυρώσεις και το αναμενόμενο ψήφισμα καταδίκης του ΟΗΕ, για τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Οι ΗΠΑ και οι ακόλουθοί τους απατώνται θλιβερά εάν κάνουν το λάθος να υπολογίζουν πως η Δημοκρατική Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας θα σεβαστεί τα τελείως παράλογα ψηφίσματα εναντίον της. Η Βόρεια Κορέα ποτέ δεν πρόκειται να υποκλιθεί σε οποιαδήποτε ψήφισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Γιόνγκ Ριόνγκ, ο πρώτος γραμματέας της αποστολής της Πιόνγιανγκ στην Σύνοδο για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό, στη Νέα Υόρκη.

Σημείωσε, μάλιστα, πως οι προοπτικές πυρηνικού αφοπλισμού στη χερσόνησο της Κορέας είναι «ζοφερές» λόγω της «εχθρικής» πολιτικής που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, στρέφοντας τα βέλη του προς τη Νότια Κορέα, ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος σημείωσε πως «εάν η Σεούλ επιθυμεί ειρήνη και ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο, θα πρέπει πρώτα να καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν την εχθρική πολιτική τους» προς την Πιόνγιανγκ.

Η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας προκάλεσε την ομόφωνη καταδίκη από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει λόγο για «προκλητικότατη ενέργεια», και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, να ζητά από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εις βάρος της Πιονγιάνγκ.

Εξάλλου, το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ανεύθυνη ενέργεια που συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα».