Την επιθυμία του Βερολίνου για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της Αιγύπτου, εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι στο Βερολίνο.

Τόνισε δε, ότι το Κάιρο θα πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ένα πράγμα που θεωρούμε σημαντικό είναι ο διάλογος να παραμένει πάντα ανοιχτός για όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο, οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις να μπορούν να συμβάλλουν, τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνονται σεβαστά και φυσικά να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία», σημείωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μόρσι.

Από την πλευρά του, ο Μόρσι επισήμανε ότι στόχος του δεν είναι η χώρα να καθοδηγείται από στρατιωτικούς ή θρησκευτικούς ηγέτες αλλά να γίνει κράτος δικαίου. «Η Αίγυπτος βρίσκεται στο δρόμο προς την επίτευξη σταθερής διακυβέρνησης στο πλαίσιο ενός σύγχρονου πολιτικού κράτους που όλοι επιδιώκουμε, ενός πολιτικού κράτους που δεν θα είναι στρατιωτικό ή θεοκρατικό αλλά θα βασίζεται στους θεσμούς», ανέφερε.

Στην ερώτηση αν θα ήταν πρόθυμος να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» σε συνεργασία με την αντιπολίτευση, ο Μόρσι απάντησε ότι το νέο κοινοβούλιο που θα εκλεγεί σε τρεις με τέσσερις μήνες θα αναλάβει να επιλέξει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Στο θέμα που είχε προκύψει με τις θεωρούμενες ως αντισημιτικές δηλώσεις που είχε κάνει ο Αιγύπτιος πρόεδρος το 2010, ο Μόρσι υποστήριξε ότι τα λεγόμενά του παρουσιάστηκαν εκτός του γενικότερου πλαισίου στο οποίο τα είπε και τόνισε ότι ο ίδιος δεν καταδικάζει την εβραϊκή θρησκεία.

«Είμαι μουσουλμάνος. Είμαι πιστός και η θρησκεία μου με υποχρεώνει να πιστεύω σε όλους τους προφήτες, να σέβομαι όλες τις θρησκείας και να σέβομαι το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν τη δική τους θρησκεία», κατέληξε.