Τα σύνορα της Βόρειας Κορέας και με κατεύθυνση του Βλαδιβοστόκ κινείται το τεθωρακισμένο τρένο με το οποίο ταξιδεύει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, προκειμένου να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επισκέπτεται τη Ρωσία από το 2011, όταν και διαδέχτηκε τον πατέρα του στην ηγεσία της χώρας.

Μέχρι την έναρξη των συνομιλιών, το ενδιαφέρον των ΜΜΕ επικεντρώνεται στον τρόπο που ταξιδεύει ο Κιμ… Με το τεθωρακισμένο τρένο τριών βαγονιών, που σε πολλές περιπτώσεις κινείται με ταχύτητα 30-40 χιλιόμετρα την ώρα, λόγω της κακής κατάστασης των γραμμών, Στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Ανόι, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, η διαδρομή με το τρένο κράτησε δυόμισι 24ωρα.

Κεντρικό θέμα στις συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να είναι το «καυτό» ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας. Μόσχα και Πεκίνο έχουν επεξεργαστεί οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Αποπυρηνικοποίηση δεν σημαίνει μόνο ο αφοπλισμός της Βόρειας Κορέας, αλλά και η απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών που βρίσκονται σε βάσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ως πρώτο επίτευγμα μπορεί να θεωρηθεί ότι η Βόρεια Κορέα δέχτηκε να διακόψει τις δοκιμές με τις εκτοξεύσεις πυραύλων, και οι ΗΠΑ-Νότια Κορέα σταμάτησαν τη σειρά των στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή.

Η δεύτερη συνάντηση Τραμπ-Κιμ στο Βιετνάμ, πριν από δυο μήνες, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του Αμερικανού προέδρου, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, αφού ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δεν δέχτηκε να προχωρήσει σε υποχωρήσεις, παίρνοντας μόνο λεκτικές υποσχέσεις.

Ωστόσο, τώρα ο Κιμ Γιονγ Ουν προτείνει στον Τραμπ νέα συνάντηση, πριν όμως επιθυμεί να συντονίσει τα… ρολόγια με τους πιο κοντινούς για τη χώρα του παίκτες της περιοχής. Την Κίνα, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα για δεύτερη φορά, και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η θέση του Κιμ έναντι της Ρωσίας είναι περίπου η εξής: η Βόρεια Κορέα θεωρεί εαυτόν «Προμαχώνα» αναχαίτισης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, θέμα που συμφέρει και τη Ρωσία. Έτσι, θα ήθελε να έχει, πέρα από πολιτική, κυρίως οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα.

Όμως, η πληθώρα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Πιονγκγιάνγκ μέσω του ΟΗΕ κάνουν πολύ δύσκολη μια ευρεία συνεργασία με τη Μόσχα. Έτσι, μοιραία, ένα μεγάλο μέρος των εμπορικών σχέσεων τόσο με τη Ρωσία, όσο κυρίως με την Κίνα περνάει μέσα από… υπόγεια κανάλια.

Η επίσκεψη του Κιμ στη Ρωσία είναι μια ακόμη προσπάθεια ανοίγματος της χώρας του από την απομόνωση.