Ο «πόλεμος» ανάμεσα στα δύο κόμματα της Δεξιάς για την ηγεμονία της παράταξης ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και τους Ciudadanos ήταν αυτή που κυριάρχησε στη δεύτερη αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με την El Pais, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον σοσιαλιστή αντίπαλό τους και πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ώστε να αστειευθεί για τον αλληλοσπαραγμό τους και τις… εσωκομματικές εκλογές της δεξιάς.

Ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, μάταια προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και να στρέψει τη συζήτηση προς ένα πραγματικά πολιτικό επίπεδο -με τον ηγέτη των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, να τον ρωτά αν παριστάνει τον διαιτητή- σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει τη φυγή των ψηφοφόρων του, εκπέμποντας ένα σαφές αριστερό μήνυμα, με συγκεκριμένες προτάσεις, με την υπόσχεση ενίσχυσης των κοινωνικών δομών του Κράτους, υπέρ ενός προοδευτικότερου Συντάγματος.

Ωστόσο, σχεδόν στο σύνολό της η αναμέτρηση αναλώθηκε στην αμείλικτη αντιπαράθεση μεταξύ των Ριβέρα και Πάβλο Κασάδο του ΡΡ, που έμοιαζαν να επιδιώκουν περισσότερο για το ποιος θα έχει τα πρωτεία και για το πώς θα αποτρέψουν την αφαίμαξή τους από το ακροδεξιό Vox, που κανείς από τους δύο δεν τόλμησε να κατονομάσει ευθέως, ώστε να μην τους περισσεύει ιδιαίτερος χρόνος για να επιτεθούν στον πρωθυπουργό.

Ο Σάντσεθ και στις δύο τηλεμαχίες μπορεί να μην χαρακτηριστεί νικητής, αλλά έβγαλε μια καλύτερη εικόνα στα μάτια των τηλεθεατών από το θέαμα που προσέφεραν οι κύριοι αντίπαλοί του. Όμως, τα στοιχήματα για τον νικητή των εκλογών θα επικυρωθούν μόνον κατά το βράδυ της Κυριακής.

Ο Κασάδο, ήδη από την αρχή της τηλεαναμέτρησης, έδειξε σαφώς πως δεν πρόκειται να διαπράξει το λάθος της αντιπαράθεσης του πρώτου debate, στο οποίο επέτρεψε στον Ριβέρα να τον αιφνιδιάσει και να εκπέμψει καλύτερη εικόνα. Από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την πρωτοβουλία των επιθέσεων κατά του ηγέτη των Ciudadanos, ο οποίος όμως -πάντα σε εγρήγορση- δεν άφησε καμία αναπάντητη. Στον αντίποδα, οι Σάντσεθ και Ιγκλέσιας διατήρησαν τον τόνο της ήπιας και φιλικής αντιπαράθεση, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Σάντσεθ επωφελήθηκε από τις ομοβροντίες των δεξιών αντιπάλων του στην Ισπανία, που είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την «άμιλλά τους για το ποιος θα πει περισσότερες τερατολογίες», συγκεντρώνοντας περισσότερο τα πυρά του στον Ριβέρα, με αποτέλεσμα να μένει σε δεύτερο πλάνο ο Κασάδο, ο οποίος αγωνιούσε να πάρει τον λόγο.

Η ένταση μεταξύ του Σάντσεθ και του Ριβέρα αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό και πέρασε σε προσωπικό επίπεδο, όταν ο ηγέτης των Ciudadanos έβγαλε ένα αντίτυπο του διδακτορικού του σοσιαλιστή ηγέτη, που είχε προκαλέσει σάλο όταν αποκαλύφθηκαν εκτεταμένα κεφάλαια που είχαν σχεδόν αντιγραφεί- και προσέφερε στον πρωθυπουργό, λόγω και της ημέρας του Αγίου Γεωργίου, που είναι παραδοσιακά ημέρα που χαρίζουν βιβλία, «το ψευτοδιδακτορικό του».

Ο Σάντσεθ δεν προσπέρασε την πρόκληση και με τη σειρά του χάρισε στον Ριβέρα ένα βιβλίο με τις απόψεις του ηγέτη του Vox, Σαντιάγκο Αμπασκάλ, και την ισπανική σημαία στο εξώφυλλο «για να δει τι λένε οι σύμμαχοί του».

Όπως και να έχει, η Κυριακή είναι κοντά και το αποτέλεσμα θα δείξει ποιος θα είναι ο πραγματικός νικητής.