Πολύ λίγοι Σύροι από αυτούς που έφυγαν πρόσφυγες στην Γερμανία έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους χρησιμοποιώντας την οικονομική βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης.
Το 2017, 199 άνθρωποι σε όλη τη χώρα έκαναν αίτηση για οικονομική υποστήριξη για την «εκούσια αναχώρησή» τους ώστε να επιστρέψουν στη Συρία, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε η γερμανική κυβέρνηση στους αντιπολιτευόμενους Πράσινους, την οποία είδε σήμερα δημοσιογράφος του dpa.
Το 2018 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιχορήγησε τον επαναπατρισμό 466 Σύρων, ενώ το πρώτο τρίμηνο του φετινού έτους, 77 πρόσφυγες ζήτησαν να λάβουν τη βοήθεια αυτή.
Δεν υπάρχουν στατιστικές έρευνες όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι Σύροι και οι Παλαιστίνιοι που ζούσαν προηγουμένως στη Συρία θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα. Ωστόσο «το ότι τους λείπει το σπίτι τους, οι δυσκολίες ενσωμάτωσης ή η ασθένεια μελών της οικογένειάς τους» είναι λόγοι που επικαλούνται συχνά στις αιτήσεις τους, σύμφωνα με την απάντηση της κυβέρνησης προς τους Πράσινους.
Οι περισσότερες αιτήσεις για οικονομική βοήθεια με στόχο την επιστροφή στη Συρία οι οποίες έγιναν το 2018 προήλθαν από πρόσφυγες που ζουν στα κρατίδια της Κάτω Σαξονίας, της Βαυαρίας και της Έσσης.
Κατά κανόνα, τα αιτήματα αυτά καλύπτονται οικονομικά από τις αρχές που είναι αρμόδιες για τη μετανάστευση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις καλύπτονται επίσης από ενώσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Από το 2011 που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, περίπου 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Περίπου 780.000 από αυτούς έγιναν δεκτοί στην Γερμανία.
Η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται εξάλλου την εκτίμηση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με την οποία στη Συρία δεν υπάρχουν ακόμη οι συνθήκες για την επιστροφή των προσφύγων που να εγγυώνται την «ασφάλεια και την αξιοπρέπειά» τους.