Επαναλαμβάνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν κι ένα είδος προετοιμασίας για τις πολιτικές συνομιλίες μεταξύ των πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα στις 17 Ιανουαρίου.

Οι σημερινές συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στο ζήτημα των φόρων και των άλλων τελωνειακών χρεώσεων καθώς και στη συλλογή τους, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος συνοριακής διαχείρισης που έχει τεθεί από τον περασμένο μήνα σε εφαρμογή.

Σέρβοι επιχειρηματίες του βορείου Κοσόβου πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το προηγούμενο διάστημα κατά της εφαρμογής της συμφωνίας για τις διαβάσεις μεταξύ της κεντρικής Σερβίας και του Κοσόβου ζητώντας να πληρώνουν δασμούς στη Σερβία και όχι στους θεσμούς του Κοσόβου, αλλά και την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών αγαθών άνω των 3,5 τόνων.

Βελιγράδι και Πρίστινα είχαν συμφωνήσει νωρίτερα πως προσωρινά δεν θα γινόταν συλλογή φόρων και δασμών προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα στη σημερινή συνάντηση από τους ειδικούς.

Η συμφωνία για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των διαβάσεων αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων της Πρίστινας με την προηγούμενη σερβική κυβέρνηση, όταν επικεφαλής των τεχνικών συνομιλιών στην ομάδα του Βελιγραδίου ήταν ο Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς. Η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκίνησε, ωστόσο, μετά το σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης και μετά την αναβάθμιση του διαλόγου σε πολιτικό επίπεδο με τις συναντήσεις μεταξύ των κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι.

Οι πρώτες διαβάσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν τα όσα προβλέπει η συμφωνία ήταν αυτές στις περιοχές Γιάρινιε και Μέρνταρε, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας και στις διαβάσεις Μπρνιακ και Κόντσουλι.