Ο πρόεδρος του Μεξικού διαβεβαίωσε ότι δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με τη Μαδρίτη, όταν κάλεσε την Ισπανία να ζητήσει συγγνώμη για τα δεινά που υπέστησαν οι ιθαγενείς από τους Ισπανούς κονκισταδόρες πριν από 500 χρόνια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ζητήσει και από άλλες χώρες να προβούν σε παρόμοιες χειρονομίες.
Κατά την τακτική, πρωινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αναφέρθηκε στην επιστολή του που απευθυνόταν στον βασιλιά της Ισπανίας, όπου τον καλούσε να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα σε βάρος των ιθαγενών.
Για να τιμηθεί η 500ή επέτειος της κατάκτησης (1519-21) ο Μεξικανός πρόεδρος είπε ότι θέλει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων να ερευνήσει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου με σκοπό να προωθήσει τη συμφιλίωση και να ενισχύσει τους δεσμούς των δύο χωρών. «Δεν θα μπούμε σε καμία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Ισπανίας ή με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση», τόνισε ο Λόπες Ομπραδόρ, στην τελετή ορκωμοσίας του οποίου είχε παραστεί ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ΄.
Η σχέση του Μεξικού με την Ισπανία δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, πρόσθεσε, μολονότι πολλοί Ισπανοί πολιτικοί εξέφρασαν οργή για την επιστολή του και ένας την χαρακτήρισε «απαράδεκτη προσβολή για τον ισπανικό λαό».
Όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα ζητήσει από τη Γαλλία ή τις ΗΠΑ μια συγγνώμη για τις επεμβάσεις τους στο Μεξικό, ο πρόεδρος τον διέκοψε και είπε: «Εν καιρώ».
Η Γαλλία εισέβαλε στο Μεξικό τη δεκαετία του 1860 και εγκατέστησε ως αυτοκράτορα της χώρας τον Μαξιμιλιανό, του οίκου των Αψβούργων. Οι ΗΠΑ έχουν συγκρουστεί πολλές φορές στο παρελθόν με τον νότιο γείτονά τους – ο σημαντικότερος πόλεμος ήταν εκείνος του 1846-48, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν την Πόλη του Μεξικού και το Μεξικό έχασε τα βορειότερα εδάφη του.
Ο Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι ως αρχηγός του κράτους θα ζητήσει συγχώρεση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους φόνους των ιθαγενών Μεξικανών, όπως των Γιακί στα βόρεια και των Μάγια στα νότια. «Εξουσία σημαίνει ταπεινότητα», τόνισε.