Σε εξέλιξη είναι στη Γαλλία η έρευνα για τις συνθήκες σοβαρού τραυματισμού μιας ηλικιωμένης γυναίκας το Σάββατο, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης κατά τη διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» στη Νίκαια.

Η 73χρονη Geneviève Legay φαίνεται πως έπεσε και χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι και μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο όπου και παραμένει σε σταθερή κατάσταση.

Αυτό που έχει προκαλέσει οργή ωστόσο είναι το σχόλιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ευχήθηκε στην 73χρονη γρήγορη ανάρρωση αλλά έκανε και μία αναφορά σε υπεύθυνη συμπεριφορά.

«Της εύχομαι πρώτα απ’ όλα να αναρρώσει γρήγορα και να βγει γρήγορα από το νοσοκομείο, κι εύχομαι και ηρεμία στην οικογένειά της. Αλλά για να έχουμε ηρεμία χρειάζεται και μια υπεύθυνη συμπεριφορά. Όταν είμαστε ευάλωτοι, όταν υπάρχει κίνδυνος να μας σπρώξουν, δεν πηγαίνουμε σε μέρη για τα οποία υπάρχει απαγόρευση και δεν βάζουμε τον εαυτό μας σε καταστάσεις σαν κι αυτή» σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας πως η ηλικιωμένη δεν ήρθε σε επαφή με τις δυνάμεις της τάξης.

Όπως αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης και ο δικηγόρος της οικογένειας Legay, η στάση της αστυνομίας ήταν πολύ βίαιη και στη διάρκειά της η 73χρονη έπεσε στο έδαφος και χτύπησε το κεφάλι της σε κάποιο μέταλλο. «Η απαγόρευση από τον νομάρχη διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε μεγάλο μέρος της Νίκαιας είναι παράνομη και δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση βίας εναντίον πολιτών που μαζεύονται ειρηνικά για να εκφράσουν τις απόψεις τους» πρόσθεσε ο δικηγόρος.

«Δεν το θεωρώ πολύ λογικό να επικρίνει κάποιος έναν άνθρωπο που είναι στο νοσοκομείο, σε σοβαρή κατάσταση, ή να θεωρεί πως οι ηλικιωμένοι δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν» τόνισε ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η οικογένεια Legay σκοπεύει να προχωρήσει σε καταγγελία κατά της αστυνομίας για σκοπούμενη βία σε βάρος ευάλωτων ανθρώπων.

Ο ηγέτης της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν σχολίασε στο Twitter: «Κ. Μακρόν, η Ζενεβιέβ μας από τη Νίκαια δεν χρειάζεται τα μαθήματα σοφίας σας. Εσείς έχετε να μάθετε πολλά από εκείνη».

Ο Nicolas Dupont-Aignan του κόμματος France Debout επέκρινε την «αλαζονεία» του προέδρου της Γαλλίας χαρακτηρίζοντας τη «απάνθρωπη».