Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογράμμισε σήμερα ότι στην κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας πέφτει το βάρος να «διατηρήσει το νόμο και την τάξη και να εγγυηθεί την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού».

Σε μια δήλωση που υιοθέτησαν χθες το βράδυ, οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναλαμβάνουν το αίτημα προς τους αντάρτες του συνασπισμού Σελέκα να «σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες», να αποσυρθούν από τις πόλεις που έχουν καταλάβει και να σταματήσουν να προχωρούν προς την πρωτεύουσα Μπανγκί.

«Ζητούν απ’ όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε άσκηση βίας έναντι των αμάχων και να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Καλούν και πάλι την κυβέρνηση και τους αντάρτες να αναζητήσουν μια ειρηνική λύση ξεκινώντας με εποικοδομητικό τρόπο ένα πολιτικό διάλογο».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Κεντρικής Αφρικής (CEEAC) και «ζητεί απ’ όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της CEEAC και να συμμετάσχουν με καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να διεξαχθούν στη Λιμπρβίλ».