Αποζημίωση θα λάβουν τελικά χιλιάδες θύματα καταναγκαστικής στείρωσης στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της χώρας.
Περίπου 16.500 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες με αναπηρίες, μπήκαν στο στόχαστρο την περίοδο 1948-1996, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που ίσχυε τότε και είχε στόχο να μπλοκάρει τη γέννηση παιδιών τα οποία περιγράφονταν ως «κατώτερα».
Τα θύματα αυτής της πρακτικής θα λάβουν σύντομα «βαθιά απολογία» και ποσά ύψους περίπου 28.000 δολαρίων, σύμφωνα με τον νέο νομοσχέδιο που συμφωνήθηκε μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και βουλευτών της αντιπολίτευσης και αναμένεται να εισαχθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή.
Παρότι η κίνηση θεωρείται θετική, έπειτα από χρόνια αδράνειας, τα θύματα και οι υποστηρικτές τους τη χαρακτηρίζουν ανεπαρκή.
«Παραβιάστηκε το δικαίωμά τους να αποκτήσουν παιδιά, οπότε η εφάπαξ πληρωμή αυτού του ποσού δεν αλλάζει τη βλάβη που υπέστησαν» δήλωσε ο δικηγόρος που τα εκπροσωπεί.
Όσοι ωστόσο προώθησαν αυτή τη λύση, λένε πως τα χρόνια περνούν, τα θύματα μεγαλώνουν και εάν περιμένει κανείς να βρεθεί η τέλεια λύση τότε δεν θα γίνει τίποτα.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα Guardian, το διάστημα μεταξύ 1948 και 1996, 25.000 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε στείρωση. Εξ αυτών 16.500 δεν συναίνεσαν στη διαδικασία. Τα νεαρότερα από τα θύματα ήταν μόλις εννέα ή δέκα χρόνων και το 70% ήταν κορίτσια ή γυναίκες.
«Μου έκλεψαν τη ζωή μου» είχε πει στον Guardian ένα από τα κορίτσια, που ήταν 16 ετών όταν υποχρεώθηκε σε στείρωση με την υποψία πως είχε κάποια πνευματική αναπηρία.
«Ζήσαμε την κόλαση» δήλωσε η κουνιάδα μιας από τις γυναίκες, η οποία υποβλήθηκε υποχρεωτικά σε στείρωση όταν ήταν έφηβη με την υποψία νοητικής υστέρησης. «Εξαιτίας του νόμου αυτού, η αδελφή μου υπέφερε πραγματικά, ζώντας όλη τη ζωή της κρυμμένη. Θέλαμε να υψώσουμε το ανάστημά μας για να οικοδομηθεί μια κοινωνία στην οποία ακόμη και οι άνθρωποι με αναπηρίες θα μπορούν να έχουν μια χαρούμενη ζωή».
Η Ιαπωνία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει εφαρμόσει αυτή την απάνθρωπη πρακτική. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο Περού, μεταξύ 1996 και 2000, όπου 300.000 πολίτες στειρώθηκαν χωρίς να ζητηθεί η συγκατάθεσή τους. Μέσα σε τέσσερα χρόνια αφαιρέθηκε από περίπου 272.000 γυναίκες και 21.000 άνδρες το δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα διαιωνίσουν το είδος τους, αν και πόσα παιδιά θα κάνουν.
(φωτογραφία αρχείου)