Ένας λιβανέζος δικηγόρος ζήτησε σήμερα από την Δικαιοσύνη της χώρας του να κινήσει μια διαδικασία για «γενοκτονία» σε βάρος του σύρου υπουργού Εσωτερικών Μοχάμαντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ, που νοσηλεύεται στη Βηρυτό από την Τετάρτη, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από τρομοκρατική επίθεση.

Ο δικηγόρος Τάρεκ Σαντάμπ τον κατηγορεί ότι διέταξε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στην Τρίπολη, πρωτεύουσα του Βόρειου Λιβάνου, το 1986, όταν ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας ασκούσαν την εξουσία στο Λίβανο επί σχεδόν 30 χρόνια έως ότου οι διεθνείς πιέσεις ανάγκασαν τη Δαμασκό να αποσύρει τα στρατεύματά της το 2005, μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

Ο Σάαρ που έφθασε στη χώρα την Τετάρτη, υποβάλλεται σε θεραπεία στο Αμερικανικό Νοσοκομείο της Βηρυτού, για ένα τραύμα στον ώμο μετά από μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και δυο εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον του υπουργείου του. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε το μέτωπο Αλ Νόσρα.

Ο δικηγόρος εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ζήτησε από την Δικαιοσύνη να κινήσει μια «διαδικασία κατά του Σάαρ για γενοκτονία, εθνοκάθαρση, πολιτική δολοφονία και θανάτωση θρησκευτικών ηγετών και παιδιών το 1986 στην Μπαμπ αλ Τεμπάνεχ, μια σουνιτική συνοικία της Τρίπολης».

Οι κάτοικοι της συνοικίας αυτής κατηγορούν τους πολιτοφύλακες που πρόσκεινται στη Δαμασκό ότι είχαν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους τον Δεκέμβριο του 1986. Η χώρα είχε τότε βυθιστεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει προκαλέσει 150.000 νεκρούς.

Στο κείμενο που κατατέθηκε στο δικαστήριο και του οποίου το Γαλλικό Πρακτορείο εξασφάλισε ένα αντίγραφο, αναφέρεται: «Στις 19 Δεκεμβρίου 1986, ο κατηγορούμενος Μοχάμαντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ, οι στενοί του συνεργάτες και οι Λιβανέζοι συνεργοί του, εισήλθαν στην συνοικία Μπαμπ αλ Τεμπάνεχ στην Τρίπολη.

«Σκότωσαν και σφαγίασαν περισσότερους από 600 ανθρώπους στη γειτονιά, ανάμεσά τους ήταν θρησκευτικοί ηγέτες, παιδιά, γυναίκες και άνδρες», τονίζεται στο κείμενο.