Ο Μάριο Μόντι ναι μεν δεν θέτει υποψηφιότητα, αλλά παραμένει στην πολιτική και ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα της δίωρης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο πρώην τεχνοκράτης πρωθυπουργός στους Ιταλούς και ξένους δημοσιογράφους.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα σε καμμία εκλογική περιφέρεια».
Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε ότι θα παρουσιάσει στα κόμματα το πολιτικό μανιφέστο του και θα περιμένει τις αντιδράσεις τους.
Η συνέντευξη θα μπορούσε κάλλιστα να συνοψισθεί σε μόνο μία φράση του Μόντι, ο οποίος διατράνωσε ότι «θα ήταν διατεθειμένος να αναλάβει, εκ νέου, πρωθυπουργός, με όποιον στηρίξει την ατζέντα αυτή, αλλά, πάντα υπό τους όρους του».
Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να διερμηνευθεί ως έμμεσο μήνυμα του πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα να αποσύρει την υποψηφιότητα του γραμματέα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι για την πρωθυπουργία και να διαλύσει την συμφωνημένη συνεργασία του με το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία», που εκφράζει την αντίθεσή του στη συνέχεια της αυστηρής οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, ο Μάριο Μόντι πρόκειται να προσφέρει, με άμεσο, ή έμμεσο τρόπο, πολιτική στήριξη στο χριστιανοδημοκρατικό κέντρο, που ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του.
Tα κύρια σημεία του «μανιφέστου Μόντι», που παρουσιάστηκε συνοπτικά σήμερα, προβλέπουν την συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής γραμμής, αλλά με κάποιες καινοτομίες: συνέπεια στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα με την Ευρώπη, νόμους κατά της διαφθοράς και του ασυμβίβαστου πολιτικής και επιχειρηματικής δράσης, φορολογική μεταρρύθμιση, ουσιαστικότερη παρουσία των γυναικών στην πολιτική και τόνωση της «πράσινης οικονομίας».
Σε ότι αφορά, δε, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έγινε σαφές ότι πρόκειται για τον κύριο πολιτικό αντίπαλο του Μόντι.
Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, δήλωσε σήμερα ότι «δεν μπορεί να κατανοήσει τον ειρμό της σκέψης του» Καβαλιέρε και πρόσθεσε με πολεμική διάθεση ότι «μόνον κάποιοι ηλίθιοι μπορούν να πιστεύουν ότι υπό τις συνθήκες μίας τέτοιας κρίσης θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη». Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να καταργηθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας».
Η κατάργηση του νόμου για την πρώτη κατοικία, αποτελεί μια από τις κύριες υποσχέσεις του Καβαλιέρε στο προεκλογικό του πρόγραμμα.
«Πώς να δεχθώ την ηγεσία των κεντροδεξιών δυνάμεων που μου πρότεινε ο Μπερλουσκόνι, από την στιγμή που αμφισβήτησε τα μέτρα που λάβαμε;», διερωτήθηκε με νόημα ο Μόντι.
Πολλοί πιστεύουν, πάντως, ότι ο παραιτηθείς Ιταλός πρωθυπουργός κατά τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, θα επανέλθει στο θέμα τις πολιτικής του στράτευσης, αποσαφηνίζοντας σημαντικές λεπτομέρειες.