Συνεχίζεται στο Newtown του Κονέκτικατ η σειρά κηδειών των θυμάτων του 20χρονου Adam Lanza, με την πόλη να είναι βυθισμένη στο πένθος, καθώς αποχαιρετά τόσο τους έξι νεκρούς ενήλικες, όσο και τα 20 αγγελούδια.

Ο τόπος του εγκλήματος, το σχολείο Sandy Hook, παραμένει κλειστό, ενώ σε άλλες περιοχές της πόλης, που έχουν στηθεί δεκάδες αυτοσχέδια μνημεία, τρομαγμένοι γονείς συνόδευσαν τα παιδιά τους στο σχολείο, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι ενισχυμένα.

Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μίσιγκαν Ρικ Σνάιντερ προέβαλε το βέτο του σε νόμο που επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν με κρυμμένα όπλα στις εκκλησίες, τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Σε δημοσκόπηση του CBS που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, το 57% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του νόμου για τα όπλα, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται εδώ και δέκα χρόνια.

Περισσότεροι από 177.000 έχουν υπογράψει στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου το αίτημα για την ενίσχυση του ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί δήμαρχοι μεγάλων πόλεων απηύθυναν ανοικτή επιστολή προς τον αμερικανό πρόεδρο και το Κονγκρέσο ζητώντας άμεση ανάληψη δράσης, την απαγόρευση των επιθετικών όπλων, την ενίσχυση των ελέγχων πριν από την αγορά όπλου και των κυρώσεων για την ανεξέλεγκτη προμήθεια όπλων.

Η πρόταση της γερουσιαστή Νταϊάν Φάινστάιν θα παρουσιασθεί στο Κονγκρέσο στις 3 Ιανουαρίου και θα προβλέπει την απαγόρευση πώλησης, μεταβίβασης, κατασκευής και εισαγωγής εκατό περίπου μοντέλων επιθετικών όπλων.