Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ο υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι η Τουρκία είναι μία από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα του «έχει δραστική παρουσία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και συνεπώς μπορεί να συμβάλει στη παγκόσμια ειρήνη, την Ευρωπαϊκή ειρήνη και το μέλλον της Ευρώπης».
Ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε ακόμη ότι «παράλληλα με την προσφορά των θετικών αυτών αξιών της Τουρκίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής προς την Ε.Ε., θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις».
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν δύο εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας ότι το πρώτον είναι το Κυπριακό, «που δεν δημιουργήσαμε εμείς, αλλά δημιουργήθηκε από τη στιγμή που η Ε.Ε. δέχθηκε τη Νότια Κύπρο ως μέλος και δεύτερον κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, προτάσσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν στην κοινή τους γνώμη».
Ο Α. Νταβούτογλου δήλωσε ότι προβλήματα υπήρξαν και κατά την ένταξη της Αγγλίας στην Ε.Ε. και συμπλήρωσε: «Όπως, όμως, δε μπορεί να υπάρξει Ευρώπη δίχως την Αγγλία, έτσι, δε μπορεί να υπάρξει και χωρίς την Τουρκία».
Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία διεθνώς, σχετικά με το ζήτημα του Ιράν, ο Α.Νταβούτογλου είπε πως «όταν βρίσκεστε σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή και η εξωτερική πολιτική είναι πολυδιάστατη, τότε δεν έχετε παρά να προχωράτε πάνω σε ένα λεπτό σχοινί. Εάν όλα ήταν αρμονικά, θα ήταν πολύ εύκολη υπόθεση η εξωτερική πολιτική. Αλλά σε αυτό το σημείο προκύπτουν το μεγαλείο, αλλά και τα ρίσκα της Τουρκίας».
Αναρωτήθηκε ακόμη για ποιο λόγο η Ε.Ε. δε σκεφτόταν πριν από δέκα χρόνια ότι η Τουρκία έχει στρατηγική αξία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εμπάργκο εναντίον του Ιράν, Τούρκος υπουργός είπε ότι η Τουρκία εφαρμόζει το εμπάργκο που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να διακόψουμε τις σχέσεις μας με καμία γειτονική χώρα και δε θα θέλαμε το εμπάργκο να επηρεάσει τις οικονομικές μας σχέσεις με το Ιράν».
Ερωτηθείς σχετικά με το αντιπυραυλικό σύστημα ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δε θεωρεί ότι δέχεται απειλή από οποιαδήποτε γειτονική χώρα, ούτε από το Ιράν, ούτε από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Συρία και το Ιράκ. «Είμαστε, όμως, μέλος του ΝΑΤΟ και συμμετέχουμε σε όλους τους μηχανισμούς που δε στοχεύουν μια συγκεκριμένη χώρα. Αλλά αυτό το αξιολογούμε μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».