Στην αντεπίθεση πέρασε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εππκρίνοντας τόσο την Γερμανία για τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει στον ευρωπαϊκό νότο, όσο και τον Μάριο Μόντι, για την επιδείνωση της κατάστασης της ιταλικής οικονομίας, απ΄όταν τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία της Ιταλίας.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι ο συναπασπισμός του Λαού της Δημοκρατίας, του οποίου ηγείται, θα δώσει την θέση του στο Φόρτσα Ιτάλια, το κόμμα του, με το οποίο και θα κατέβει στις εκλογές.
Απαντώντας στα πυρά που δέχεται ότι με την απόσυρση της στήριξης του κόμματός του προς την κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μόντι, και την επακόλουθη πτώση της, αποσταθεροποίησε την πολιτική σκηνή και την οικονομία της χώρας του με την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, με σκοπό να αποκομίσει οφέλη στις κάλπες, ο Καβαλιέρε υποστήριξε ότι «το σπρεντ δεν μας ενδιαφέρει: είναι μια απάτη, ένα ψεύτικο εύρημα».
Κατά την διάρκεια παρέμβασής του σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Canale 5- που ανήκει στον ίδιο -, ανέφερε ότι «όσο ήμουν εγώ πρωθυπουργός, ήμουν ένας από τους δυο με τρεις πιο έγκυρους αρχηγούς κυβερνήσεων της Ευρώπης, διότι προέρχομαι από τον χώρο της εργασίας».
«Όσο ήμουν πρωθυπουργός, εναντιώθηκα στις γερμανικές απαιτήσεις σαν κι εκείνες που έφεραν την Ελλάδα στο όριο του εμφυλίου πολέμου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι επί των ημερών του Μόντι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας «η οικονομία παρουσιάζει σήμερα σαφή επιδείνωση, αφού το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2%».
Για την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, που είχε και τον ίδιο θύμα, αφού υπό το βάρος της εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση, υπαινίχθηκε ότι οι εξελίξεις αυτές δρομολογήθηκαν από την Γερμανία.
«Η Γερμανία αποφάσισε να κάνει κάτι προς όφελός της, δίνοντας εντολή στις τράπεζές της να πουλήσουν όλα τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου. Εκείνη την στιγμή, τα αμερικανικά κυρίως ταμεία κερδοσκοπικών επενδύσεων, σκέφτηκαν ότι αφού η Γερμανία ξεκίνησε να πουλά, κάτι δεν πάει καλά, και άρχισαν όλοι να πωλούν», είπε και πρόσθεσε:
«Οι επενδυτές θεώρησαν λοιπόν ότι για να επενδύσουν στο δημόσιο χρέος μας, έπρεπε να προφυλαχθούν από τον θεωρητικό μόνο κίνδυνο που διέτρεχαν ζητώντας επιτόκιο 14% από την Ελλάδα, 7% από την Πορτογαλία και 6% από την Ιταλία».
«Θα πάμε στις εκλογές με το σύμβολο Φόρτσα Ιτάλια. Υποψήφιοι θα είναι ξανά μόλις ένα 10% εκ των σημερινών βουλευτών μας», κατέληξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.