Ο κόσμος μας συγκλονίζεται από υποθέσεις κακουργημάτων, με τη βία να μη λέει να κοπάσει πουθενά στην υφήλιο.

Διαβόητες ιστορίες εγκλημάτων έλαβαν χώρα και αυτή τη χρονιά, με κάποιες να περνάνε στα «ψιλά» του Τύπου και άλλες να γίνονται σημαίες κατά του εγκλήματος.

Είτε μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα είτε για μεμονωμένες περιπτώσεις αιματοκυλίσματος, η στυγερότητα της πράξης και το ρίγος που προκάλεσε στην κοινωνία σημάδεψαν άλλη μια βίαιη χρονιά που φτάνει στο τέλος της.

Ας δούμε λοιπόν τις σημαντικότερες περιπτώσεις…

Νο 10 – Η «βασίλισσα της κοκαΐνης» Griselda Blanco δολοφονείται

Η Griselda Blanco, στα 70 της χρόνια, ήταν γνωστή ως «La Madrina» [«Νονά»]. Η αρχιτέκτονας του υποκόσμου και βαρονέσα των καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας δολοφονήθηκε στη γενέτειρά της στο Μεντεγίν. Είχε ξεκινήσει τη διαβόητη καριέρα της από τη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του ’70 με τον σύζυγό της, τον οποίο και θα βγάλει από τη μέση αργότερα. Η Blanco θα καταλήξει να ελέγχει όλη τη γραμμή παραγωγής και μεταφοράς ναρκωτικών από την Κολομβία στις ΗΠΑ, παρακάμπτοντας έξυπνα τη Μαφία και τους μεσάζοντες. Τα αμύθητα πλούτη της ξεπερνιόνταν μόνο από την παράξενη αίσθηση που είχε για την ψυχαγωγία: διέταζε δολοφονίες για τη διασκέδασή της! Αφού εξέτισε ποινή 10 ετών στις ΗΠΑ, απελάθηκε στην Κολομβία το 2004, όπου ζούσε πλέον μια ήσυχη ζωή μακριά από τα ναρκωτικά. Οι αντίπαλοί της δεν ξέχασαν ωστόσο το ύποπτο παρελθόν της και τον Σεπτέμβριο την εκτέλεσαν έξω από ένα σουπερμάρκετ με την αγαπημένη της μέθοδο φόνου: χτύπημα με σφαίρα πάνω σε μοτοσικλέτα…

Νο 9 – Η καταδίκη του Drew Peterson

Περιέργως, οι γυναίκες έβρισκαν τον Drew Peterson αρκετά ακαταμάχητο για να μην τον παντρευτούν επιτόπου. Ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας από το Ιλινόις είχε ήδη δύο διαζύγια στις πλάτες του όταν γνώρισε την τρίτη του γυναίκα, Kathleen Savio. Έξι μήνες μετά το διαζύγιό τους, η Kathleen θα έβρισκε τραγικό θάνατο την 1η Μαρτίου 2004 από πνιγμό. Τρία χρόνια αργότερα, ο Peterson θα ξαναπαντρευόταν για 4η φορά, με τη Stacey Ann Cales αυτή τη φορά, που ήταν 30 χρόνια μικρότερή του. Όταν η Stacey θα εξαφανιζόταν τον Οκτώβριο του 2007, η αστυνομία θα ξανάνοιγε την υπόθεση της Kathleen Savio. Το 2009 ο Peterson θα καταδικαζόταν για τον φόνο της πρώην συζύγου του, με τους δικηγόρους υπερασπίσεως να καταθέτουν έφεση. Στην εκδίκαση της υπόθεσης στα τέλη του Νοέμβρη, ο Peterson αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης 20 ετών, η δίκη αναβλήθηκε ωστόσο για τις 10 Ιανουαρίου 2013. Εν τω μεταξύ, η Stacey Peterson συνεχίζει να αγνοείται…

Νο 8 – Η καταδίκη του Anders Breivik

Ο Anders Behring Breivik φαινόταν να απολαμβάνει την ακροαματική διαδικασία της δίκης του, σε μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις μαζικής σφαγής της σύγχρονης Ιστορίας, με τη δικαστική αίθουσα να μετατρέπεται σε πλατφόρμα για να επαναλάβει τις ακραία ρατσιστικές του θέσεις. Το μεγάλο θέμα δεν ήταν ωστόσο αν ήταν ένοχος, αλλά αν θα αποδιδόταν η σφαγή 69 ανθρώπων στην Utoya και η βομβιστική επίθεση στο Όσλο που θα στερούσε τη ζωή σε 8 ακόμα σε ψυχικά νοσήματα. Στην αμφιλεγόμενη δίκη, οι δικαστές, αφού συμβουλεύτηκαν μια ομάδα ψυχιάτρων που έκριναν τον 33χρονο Breivik «κακό, αλλά όχι τρελό», θα καταδίκαζαν τελικά τον εκτελεστή σε 21 χρόνια φυλάκισης. Κι ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα παρακολουθούσε έκπληκτος τη «μικρή» ποινή, η Νορβηγία ήταν ικανοποιημένη: το Δίκαιο της χώρας δίνει τη δυνατότητα για παράταση της ποινής μετά το πέρας των 21 ετών…

Νο 7 – Η σύλληψη του Kim Dotcom

Ο Kim Dotcom είχε μια από αυτές τις εμπειρίες που ονομάζουμε μεγαλύτερες από τη ζωή: η filesharing ιστοσελίδα του, το φοβερό και τρομερό Megaupload, είχε άλλοτε 50 petabytes δεδομένων (50.000.000.000.000.000!), με την προσωπική του περιουσία να ανέρχεται σε 175 εκατ. δολάρια. Τίποτα από αυτά δεν θα έχουν ωστόσο σημασία αν καταδικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη σε 20 χρόνια φυλάκισης, η οποία περιμένει ακόμα την έκδοσή του από τη Νέα Ζηλανδία με κατηγορίες για ηλεκτρονική πειρατεία και καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Η πολυαναμενόμενη δίκη του Αυγούστου αναβλήθηκε ωστόσο για τον Μάρτιο του 2013, με τον 38χρονο Dotcom να παραμένει ελεύθερος με εγγύηση. Ο περίφημος και ζάμπλουτος πλέον χάκερ έπαιζε για καιρό κρυφτό με τις Αρχές, με την αστυνομία να εισβάλει τον Ιανουάριο στη βίλα του στη Νέα Ζηλανδία και να τον συλλαμβάνει…

Νο 6 – Η δίκη του Jerry Sandusky

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου που έβρισκε ένοχο τον Jerry Sandusky για 52 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καταδικάζοντάς τον σε 30-60 χρόνια φυλάκισης, δεν δικαίωσε το λαϊκό αίσθημα: οι αποτρόπαιες πράξεις του πρώην βοηθού προπονητή δεν μπορούσαν να σβηστούν με τη δίκη του Οκτωβρίου. Ο 68χρονος που δεν θα ξαναβγεί ποτέ από τη φυλακή δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας, αφήνοντας εμβρόντητους γονείς και κακοποιημένα παιδιά, κάποια από τα οποία είναι πλέον νεαροί άντρες…

Νο 5 – Η σφαγή στον ναό των Σιχ στο Ουισκόνσιν

Στις 5 Αυγούστου, την ώρα που οι πιστοί μαζεύονταν για την κυριακάτικη λειτουργία, ο Wade Michael Page έμπαινε στο λατρευτικό συγκρότημα και άνοιγε πυρ, σκοτώνοντας 6 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 4. Κι αν δεν επενέβαινε ο 65χρονος Santwat Singh Kaleka, προσπαθώντας να αφοπλίσει τον ένοπλο, η σφαγή θα μετρούσε περισσότερους νεκρούς. Αυτό βέβαια θα σήμαινε αυτομάτως και το τέλος του Kaleka, καθώς ο ένοπλος θα τον εκτελούσε χωρίς ενδοιασμούς. Στην αστυνομική επιχείρηση που ακολούθησε, ο αστυνομικός Brian Murphy θα δεχόταν 9 σφαίρες, με τη σφαγή να καταλήγει τελικά στην αυτοκτονία του Page, όταν είδε ότι δεν μπορούσε να διαφύγει. Οι Αρχές θα συνέδεαν κατόπιν τον Page με νεοναζιστικά μορφώματα των ΗΠΑ, ενώ κανένα κίνητρο για τη σφαγή στον ναό δεν ανακαλύφθηκε. Όσο για την κοινότητα των Σιχ, αντί να κλείσουν τον ναό, τον καθάρισαν, επισκεύασαν και το κτίριο και συνεχίζουν τις λατρευτικές τελετές εντός του, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στο αυγό του φιδιού…

Νο 4 – Ο κανίβαλος που έφαγε το πρόσωπο του άστεγου

Ο κόσμος ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο Rudy Eugene αποφάσισε να φάει το πρόσωπο ενός άντρα, γι’ αυτό και το έχουν αποδώσει εν πολλοίς σε δαιμονικά στοιχεία. Το πρωί της 26ης Μαΐου, ο Eugene είδε το αυτοκίνητό του να χαλάει και αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι του με τα πόδια. Εξαιτίας της αφόρητης ζέστης, ο 31χρονος έβγαλε τα ρούχα του και περπατούσε ολόγυμνος(!), μέχρι που διέκρινε κάτω από μια γέφυρα τη φιγούρα του 65χρονου άστεγου Ronald Poppo: ο Eugene όρμησε χωρίς δισταγμό στον άτυχο άντρα και άρχισε να του τρώει το πρόσωπο, επιτιθέμενος στα μάτια, τη μύτη και το στόμα του. Η αστυνομία, ανήμπορη να σταματήσει τον Eugene από τον κανιβαλισμό, τον σκότωσε. Περισσότερο από το 75% του προσώπου του Poppo καταστράφηκε και έχει έκτοτε υποστεί πολυάριθμες εγχειρίσεις ανάπλασης προσώπου. Εξαιτίας της αϊτινής καταγωγής του Eugene, προτάθηκε μέχρι και το βουντού για τη φρικιαστική πράξη, ενώ η οικογένειά του δεν μπορούσε να βρει εκκλησία να τελέσει την κηδεία του και έπρεπε να περάσουν δύο εβδομάδες μέχρι να δεχτεί τελικά γραφείο κηδειών να αναλάβει την ταφή του…

Νο 3 – Το άλυτο μυστήριο της δολοφονίας του Etan Patz

Στις 25 Μαΐου 1979, ένα εξάχρονο αγόρι από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης με όνομα Etan Patz περίμενε στη στάση για το σχολικό λεωφορείο. Ήταν η τελευταία φορά που θα το έβλεπαν οι γονείς του. Η υπόθεση στοίχειωσε τους αμερικανούς γονείς για χρόνια, με τον άτυχο Etan να γίνεται σύμβολο για όλα τα εξαφανισμένα παιδιά του κόσμου. Δικαστής μάλιστα κατέληξε αργότερα ότι ήδη καταδικασμένος δράστης ήταν ο απαγωγέας του παιδιού, αν και ο δράστης ήταν -αρκετά βολικά- νεκρός. Το σώμα του Etan δεν βρέθηκε ποτέ. Αυτή τη χρονιά ωστόσο, ο 51χρονος Pablo Hernandez δήλωσε ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος του παιδιού, ο οποίος κατατρεγμένος από τις τύψεις του δεν μπορούσε να το κρατήσει πλέον κρυφό. Χωρίς πτώμα ωστόσο, η κατάθεση του Hernandez δεν αρκεί και οι Αρχές πρέπει τώρα να βρουν τρόπο να τον καταδικάσουν. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο συνήγορος του φερόμενου ως δράστη δηλώνει ότι ο πελάτης του έχει ιστορικό ψυχολογικών διαταραχών…

Νο 2 – Η σφαγή του Μπάτμαν

Στις 20 Ιουλίου, εκατομμύρια σινεφίλ κατέκλυζαν τους κινηματογράφους για την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης νέας περιπέτειας του Μπάτμαν, το «The Dark Knight Rises». Στο Κολοράντο ωστόσο ένας μη κινηματογραφικός τρόμος θα έκανε την εμφάνισή του με το πρόσωπο του 24χρονου φοιτητή James Eagan Holmes, ο οποίος όρμησε σε αίθουσες multiplex κινηματογράφου και άνοιξε πυρ κατά του κοινού, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 58. Ο Holmes παραδόθηκε στις Αρχές λίγα λεπτά μετά τη σφαγή, πάνοπλος σαν αστακός, ενώ είχε ταυτόχρονα παγιδεύσει και το διαμέρισμά του με εκρηκτικά. Κάπου 15 μίλια μακριά, είχε συμβεί το 1999 η σφαγή στο σχολείο Columbine High School, με την τραγική σύμπτωση να ανασύρει μακάβριες μνήμες. Στις 30 Ιουλίου ο Holmes θα καταδικαζόταν για ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας…

Νο 1 – Υπόθεση Trayvon Martin

Στις 26 Φεβρουαρίου, ο φόνος του 17χρονου Trayvon Martin μέσα στην κλειστή κοινότητα του Sanford της Φλόριντα δεν έμοιαζε με είδηση που θα συγκλόνιζε τον κόσμο. Κι όμως, τα κοινωνικά δίκτυα θα αναγνώριζαν ταξικά και φυλετικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία του άτυχου εφήβου και θα μετέτρεπαν την υπόθεση σε φαινόμενο των media. Η συμπλοκή του έγχρωμου Martin με τον λευκό ισπανόφωνο Zimmerman θα γινόταν πρωτοσέλιδο στις 8 Μαρτίου, και μόνο αφού ο φοιτητής Νομικής του Howard University, Kevin Cunningham, αποφάσισε να συγκεντρώσει υπογραφές για τη δίωξη του Zimmerman μέσω της γνωστής ιστοσελίδας Change.org. Η καμπάνια χτύπησε τα αντανακλαστικά της ηλεκτρονικής κοινότητας και σύντομα οι γονείς του Martin θα είχαν στη διάθεσή τους 2 εκατομμύρια υπογραφές, με τον πρόεδρο Ομπάμα να σχολιάζει στις 23 Μαρτίου: «αν είχα γιο, θα ήταν ίδιος ο Trayvon». Κοινωνία και πολιτικοί φορείς ενεπλάκησαν στην περίφημη διαμάχη και ο Zimmerman θα κατηγορούταν τελικά για φόνο δευτέρου βαθμού, σε μια υπόθεση που μέλλει να εκδικαστεί το 2013. Τα κοινωνικά δίκτυα και η συλλογικότητα της online ζωής έδειχναν για άλλη μια φορά τα δόντια τους…