Στον βωμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης θυσιάζονται για μία ακόμη χρονιά οι ελπίδες των αδύναμων και μη προνομιούχων στην Βουλγαρία για κάποιας μορφής οικονομική στήριξή τους.
Την «ταφόπλακα» στις προσδοκίες τους βάζει ο προϋπολογισμός του 2013 που εγκρίθηκε χθες το βράδυ, εν μέσω έντονων λαϊκών αντιδράσεων, από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, και ο οποίος, στα βασικά του μεγέθη προβλέπει, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη μέχρι 1,9 %, τιμάριθμο της τάξης του 3,4%, έλλειμμα 800 εκατ. λέβα ή 1%, περίπου, του ΑΕΠ, και «πλαφόν» στο δημόσιο έλλειμμα μέχρι 2 δισ. λέβα (ένα δισ. ευρώ).
Πάντως, σύμφωνα με τις πρόσφατες προγνώσεις της Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης της Βουλγαρίας θα ανέλθει σε 1,4% και το έλλειμμα θα προσεγγίσει το 1,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.
«Με τα λεφτά που έχουμε, αυτός είναι ο καλύτερος προϋπολογισμός», σχολίασε στον Τύπο ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος «έλαμψε δια της απουσίας του» από την αίθουσα του κοινοβουλίου, την οποία εκπροσώπησε στη συζήτηση ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Σιμεόν Ντιάνκοφ.
«Κανείς ποτέ δεν πρόκειται να βοηθήσει τη Βουλγαρία. Μπορούν να υπολογίζουν σε βοήθεια η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία… Σε μας κανείς ποτέ δεν πρόκειται να δώσει ένα χέρι βοήθειας στην περίπτωση που δεν κάνουμε μόνοι τη δουλειά μας». Με αυτόν τον τρόπο τεκμηρίωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός την πρόθεση της κυβέρνησης του να δώσει για άλλη μια χρονιά έμφαση στην «μακροοικονομική σταθερότητα» και να θυσιάσει στο βωμό της «δημοσιονομικής ισορροπίας», κατά τα λόγια του, τις ελπίδες των συνταξιούχων να πάρουν κάποια αύξηση στις αποδοχές τους.
Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα «μόνο στην περίπτωση, που εξασφαλιστούν χρήματα, ώστε να μην απειλείται η σταθερότητα του προϋπολογισμού», όπως υπογράμμισε ο κ. Μπορίσοφ.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ, στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ανεργία στη Βουλγαρία διπλασιάστηκε από 6,3% σε 12,4%, ενώ η κυβέρνηση περιέκοψε τρεις φορές (από 190 σε 73 εκατ. λέβα) τα έξοδα για παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.
Με εισόδημα που δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το «κατώφλι» της φτώχειας (273 λέβα) θα προσπαθούν να επιβιώσουν του χρόνου 1,7 εκατ. Βούλγαροι πολίτες, τόνισε.
Σο επίπεδο των λαϊκών κινητοποιήσεων κατά του Προϋπολογισμού, ξεχώρισαν νεαρές μητέρες, που πολιόρκησαν με τις ώρες τη Βουλή με τα καροτσάκια και τα μωρά τους σε μια (μάταιη, όπως αποδείχθηκε τελικά) προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τους κυβερνώντες προς το αίτημα για αύξηση του επιδόματος τέκνων που αντιστοιχεί σε 120 ευρώ το μήνα για ένα παιδί, τώρα.
Στο μεταξύ, ημίγυμνος ηλικιωμένος άνδρας με ακανθώδη στεφάνι που διαδήλωσε (με θερμοκρασία υπό το μηδέν) μπροστά στη Βουλή με μεγάλο σταυρό στην πλάτη και ταμπέλα «ζωντανός μεγαλομάρτυρας» ώστε να «απεικονίσει», μαζί με πολυάριθμους άλλους συνταξιούχους, τον Γολγοθά της τρίτης ηλικίας στη χώρα, έγινε κεντρικό θέμα σε αρκετά ξένα τηλεοπτικά μέσα, αλλά όχι στα κανάλια της Βουλγαρίας.
Εξάλλου έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις Ντιάνκοφ, ότι «ένα μέρος της αντιπολίτευσης είναι τόσο μεθυσμένη πια ώστε δεν μπορεί ούτε το χέρι της να ανατάξει…», δια τις οποίες ο υπουργός «σχολίασε» τη συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Με φωνές «Παραίτηση» υποδέχθηκαν τον υπουργό οι βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος, κατόπιν αιτήματος του οποίου ο Ντιάνκοφ αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη από το βήμα της Βουλής για τις επίμαχες δηλώσεις του.