Ένα ρομπότ πραγματοποίησε ένα τεράστιο ταξίδι που φέρνει στο νου τις εξερευνητικές αποστολές θαλασσοπόρων προηγούμενων αιώνων. Διένυσε ούτε λίγο-ούτε πολύ 9.000 ναυτικά μίλια, ήτοι 16.668 χιλιόμετρα, καθώς «κολύμπησε» από τη μια άκρη του Ειρηνικού στην άλλη, για τεχνολογικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Ο «Πάπα Μάου», όπως ονομάζεται το ρομπότ-κολυμβητής είναι ένα από τα τέσσερα ρομπότ που θυμίζουν σανίδα και ξεκίνησαν από το Σαν Φρανσίσκο στις 17 Νοεμβρίου του 2011.

Κατά το ταξίδι του, ο Πάπα Μάου αντιμετώπισε θυελλώδεις ανέμους και καρχαρίες και κατάφερε να συγκεντρώσει πολύτιμα στοιχεία για τη θερμοκρασία, την αλμυρότητα και το οικοσύστημα του Ειρηνικού.

«Το ρομπότ ξεπέρασε θυελλώδεις καταιγίδες, απέκρουσε επιθέσεις καρχαριών, παρέμεινε περισσότερες από 365 ημέρες στη θάλασσα, περιπλανήθηκε γύρω από το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και τελικώς έφτασε στον προορισμό του, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας» ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία.

Από τα υπόλοιπα τρία ρομπότ – κολυμβητές, το ένα αναμένεται να φτάσει στην Αυστραλία στις αρχές του 2013, το δεύτερο κατευθύνεται στην Ιαπωνία ενώ το τρίτο αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα και σταμάτησε στη Χαβάη για επισκευή.