Την ίδια ώρα που πολλές χώρες της Ευρώπης, με πρώτη την Ελλάδα, στενάζουν υπό το βάρος των προγραμμάτων λιτότητας, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι πρότεινε αύξηση των μισθών των υπαλλήλων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, κατά 1,7% και, μάλιστα, με αναδρομική ισχύ.

Για να δικαιολογήσει αυτή την – μάλλον προκλητική στα μάτια όσων Ευρωπαίων υφίστανται τα επιβαλλόμενα από τις Βρυξέλλες μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης – πρότασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε ότι η αύξηση της τάξης 1,7% στους μισθούς των υπαλλήλων της κοινότητας, συνεπάγεται, λαμβανομένου υπόψιν του πληθωρισμού, απώλεια αγοραστικής δύναμης 1,1%.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πρόταση αυτή, η οποία θα εφαρμοστεί αναδρομικά στους μισθούς των ευρωπαΐων υπαλλήλων από τον Ιούλιο του 2012, «αντανακλά επακριβώς τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και την πολύ διαφορετική επίδρασή της στις εθνικές δημόσιες λειτουργίες» σε πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι πολιτικές λιτότητας στα κράτη έχουν εκ των πραγμάτων πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στους δημοσίους υπαλλήλους τους. Οι μισθοί τους αυξήθηκαν ονομαστικά κατά 4,3% στη Γερμανία (+2,3% σε πραγματικούς όρους), κατά 1,8% στη Γαλλία (-0,5%) ή κατά 0,9% στη Βρετανία (-1,5%), δεν αυξήθηκαν στην Ιταλία (πράγμα που σημαίνει μείωση κατά 3,5% σε πραγματικούς όρους) και μειώθηκαν κατά 3% στην Ισπανία (-4,7% αν προστεθεί ο πληθωρισμός) ή κατά 1,9% στην Ολλανδία (-4,3%). Για την Ελλάδα ούτε λόγος να γίνεται…

Ο μέσος ακαθάριστος μισθός των ευρωπαΐων υπαλλήλων πλησιάζει τις 5.000 ευρώ μηνιαίως. Η μέθοδος υπολογισμού των μισθών τους αντανακλά την εξέλιξη της μέσης αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων ενός δείγματος οκτώ κρατών (τα προαναφερθέντα συν το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο).

Η μέθοδος αυτή δέχεται πολλές επικρίσεις και πρόκειται να επανεξεταστεί καθώς λήγει η ισχύς της στο τέλος του 2012, όπως πρόκειται να επανεξεταστεί και ο ειδικός φόρος του 5,5% που επιβάλλεται στους υπαλλήλους της Ε.Ε.

Μέχρι σήμερα τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν παρουσιάσει μια κοινή θέση γι’ αυτή την αναθεώρηση, αλλά εκτιμούν πως η πρόταση που εκπονήθηκε από την Επιτροπή δεν προχωρεί αρκετά μακριά.

Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου, ο ειδικός φόρος του 5,5%, που λήγει το Δεκέμβριο, από τον Ιανουάριο του 2013 δεν θα αφαιρείται πλέον από τους μισθούς των υπαλλήλων της Ε.Ε., προειδοποίησε η Επιτροπή.