«Εθνικό ξυράφι» έφτασαν να αποκαλούν κατά τη Γαλλική Επανάσταση την γκιλοτίνα, μια μεσαιωνική εφεύρεση για λιγότερο απάνθρωπες εκτελέσεις που τόσο αθρόα χρησιμοποίησε ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος.
Η Γαλλική Επανάσταση την έκανε σύμβολό της και σήμερα μοιάζουν άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, καθώς αρκετές χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από τη λαιμητόμο κατά την 9μηνη «Βασιλεία του Τρόμου».
Μόνο που η γκιλοτίνα χρησιμοποιήθηκε εξίσου αφειδώς και από τους Ναζί και τα θύματά της ανήλθαν κι εδώ σε χιλιάδες.
Ο Χίτλερ, όπως μας λέει η ιστοσελίδα History, έκανε τη λαιμητόμο τον επίσημο κρατικό τρόπο εκτέλεσης στη δεκαετία του 1930 και διέταξε να στηθούν 20 γκιλοτίνες σε ισάριθμες πόλεις της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τα μητρώα του Γ’ Ράιχ, στην γκιλοτίνα θανατώθηκαν κάπου 16.500 άνθρωποι μεταξύ 1933-1945, πολλοί εκ των οποίων πολιτικοί αντιφρονούντες και αντιστασιακοί.
Όσο για τον φόρο αίματος της επαναστατικής γαλλικής γκιλοτίνας, δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές, ξέρουμε πάντως πως ήταν αρκετές χιλιάδες. Η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως την ιστορική συναίνεση φαίνεται να τη συγκεντρώνει ο αριθμός των 16.594 εκτελέσεων στη γαλλική γκιλοτίνα, με 2.639 από αυτές να λαμβάνουν χώρα στο Παρίσι. Οι ιστορικοί μιλούν για άλλες 25.000 εκτελέσεις (ίσως και περισσότερες) κατά τη «Βασιλεία του Τρόμου», με άλλες μεθόδους ωστόσο.
Ένα σύμβολο φρίκης αυτής της φάσης της Γαλλικής Επανάστασης δηλαδή μπορεί κάλλιστα να ταυτιστεί και με τη Ναζιστική Γερμανία…