Η Ουάσιγκτον διατράνωσε σήμερα «τη διαφωνία της» με τη θέση της Γαλλίας, η οποία δηλώνει έτοιμη να ψηφίσει υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης ως κράτος-παρατηρητή στον ΟΗΕ στην σχετική ψηφοφορία την προσεχή Πέμπτη.
«Εμφανώς και βρισκόμαστε σε διαφωνία με τον πιο παλιό μας σύμμαχο σε αυτό το θέμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ Βικτόρια Νάλαντ.
«Είμαστε αντίθετοι προς κάθε ενδεχόμενο να λάβει η ΓΣ του ΟΗΕ μία θέση η οποία κατά την άποψή μας θα καθιστούσε την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη», πρόσθεσε.
Στο Παρίσι ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης πως η θετική ψήφος της χώρας του στον ΟΗΕ θα είναι συνεπής προς την παραδοσιακή υποστήριξή της στην ιδέα ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.
Όσον αφορά τον ίδιον τον ΟΗΕ, παρ’ όλη την υποστήριξή του στην ιδέα του Παλαιστινιακού Κράτους, προέτρεψε σήμερα τις διάφορες κυβερνήσεις να εξετάσουν πρώτα τις συνέπειες, προτού σπεύσουν να ψηφίσουν υπέρ της αναγνώρισης ενός τέτοιου κράτους.
«Ένα Παλαιστινιακό κράτος έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού και είναι εξόχως σημαντικό προκειμένου να ικανοποιηθούν οι νόμιμες προσδοκίες και των δύο λαών (Ισραηλινών και Παλαιστινίων) και έχει επίσης κεφαλαιώδη σημασία για την σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Ρόμπερτ Σέρι, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
«Ο ΓΓ του ΟΗΕ ευελπιστεί πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα εξετάσουν πρώτα υπεύθυνα τις συνέπειες κάθε απόφασης που θα λάβουν», δήλωσε ο Σέρι στη διάρκεια συνόδου του ΣΑ του ΟΗΕ, ενόψει της ψηφοφορίας της Πέμπτης για το Παλαιστινιακό.
Όσον αφορά την Ισπανία, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως η χώρα θα αναμένει την επίσημη παρουσίαση της πρότασης για την αναβάθμιση των Παλαιστινίων προτού αποφασίσει εάν θα την υποστηρίξει, ή όχι.
«Έχουμε ανέκαθεν εκφράσει τη δέσμευσή μας υπέρ μίας λύσης που θα προκρίνει τα δύο κράτη και πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να επιτευχθεί αυτό», υπογράμμισε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια κοινής του συνέντευξης με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη.
«Επιθυμούμε μία λύση που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις, δίκαιη, συνολική και βιώσιμη και δύο κράτη που θα συμβιώνουν ειρηνικά, με ασφάλεια και ευημερία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε πως θα υποστηρίξει το παλαιστινιακό αίτημα: «προφανώς και θέλουμε η απόφαση για την Παλαιστίνη να είναι ‘ναι’», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
«Θα είναι ένα ιστορικό γεγονός για τον Παλαιστινιακό λαό και τον ΟΗΕ. Η πραγματικότητα των δύο κρατών θα αναγνωρισθεί από τη ΓΣ, προλειαίνοντας το έδαφος για σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ», υποστήριξε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ, προβλέποντας ότι στην ψηφοφορία της Πέμπτης θα εγκριθεί το τροποποιημένο σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε από την αντιπροσωπεία του σήμερα .
Ο ίδιος προέβλεψε πως «μεγάλος αριθμός» από ευρωπαϊκά κράτη θα ψηφίσουν την πρόταση, μεταξύ αυτών και η Γαλλία.
Ο Μανσούρ δήλωσε πως αφ’ ής στιγμής αναγνωρισθεί η ιδιότητα του κράτους παρατηρητή στους Παλαιστινίους, δεν πιστεύει μεν ότι «θα σπεύσουμε αμέσως την επομένη να προσφύγουμε σε όλα τα όργανα που εξαρτώνται από τον ΟΗΕ, όπως το ΔΠΔ», αλλά απέφυγε να αποκλείσει «όλες τις δυνατότητες που θα μας προσφέρονται».
Εάν οι Ισραηλινοί «εξακολουθήσουν να παραβιάζουν τον νόμο, να μη σέβονται τις αποφάσεις του ΣΑ, να ανεγείρουν παράνομους οικισμούς—πράξη που αποτελεί έγκλημα πολέμου κατά την άποψη του ΔΠΔ—τότε θα διαβουλευθούμε με όλους τους φίλους μας, μεταξύ αυτών και τους Ευρωπαίους, για το τι χρη δράν προκειμένου να σεβασθεί το Ισραήλ» τη διεθνή νομοθεσία, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής.
Ο Μανσούρ επανέλαβε πως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί «καλή τη πίστει» με το Ισραήλ, όμως προτεραιότητά της είναι να επιτύχει τον τερματισμό της ισραηλινής επιχείρησης εποικισμού.
Ερωτηθείς για πιθανά αμερικανικά αντίποινα, ο Μανσούρ εξέφρασε τη λύπη του για τις «απειλές» αυτές. «Αυτό που κάνουμε είναι νόμιμο και έντιμο»,πρόσθεσε. «Ευθύς μόλις η διεθνής κοινότητα θα έχει εκφράσει τη βούληση να αναβαθμίσει το καθεστώς μας, αυτή η απόφαση θα γίνει σεβαστή», κατέληξε.