Την εμφάνισή του στην Ευρώπη, μετά τη δεκαετία του ’20, έκανε για πρώτη φορά ο δάγκειος πυρετός καθώς περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν νοσήσει στη Μαδέρα στην Πορτογαλία. Η νόσος προκαλείται από τον δάγκειο ιό, ο οποίος εξαπλώνεται μέσω των κουνουπιών.
Σε μια πρώτη αξιολόγηση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC) ανέφερε ότι 25 κρούσματα της νόσου, η οποία αποκαλείται και «πυρετός των σπασμένων οστών» γιατί ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλος, που έχουν την αίσθηση ότι σπάνε τα κόκαλά τους, εντοπίστηκαν σε άλλα σημεία της Ευρώπης από ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει από τη Μαδέρα.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τέτοια κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Πορτογαλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία.
Από τότε που ξέσπασε η επιδημία στις αρχές Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί 1.357 κρούσματα δάγκειου πυρετού από τις υγειονομικές αρχές στη Μαδέρα, μεταξύ των οποίων 669 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες και 688 πιθανά κρούσματα. Ογδόντα-εννέα άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί και μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.
Μερικά από τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού είναι πυρετός, πονοκέφαλος, δερματικό εξάνθημα που μοιάζει με την ιλαρά και πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις. Σε κάποιους ασθενείς, περίπου στο 5%, ο δάγκειος πυρετός μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις δύο μορφές που είναι επικίνδυνες για τη ζωή.
Η πρώτη μορφή είναι ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, ο οποίος προκαλεί αιμορραγία, διαρροή στα αιμοφόρα αγγεία (αγωγοί που μεταφέρουν αίμα) και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (υπεύθυνα για τη θρόμβωση του αίματος). Η δεύτερη μορφή είναι το σύνδρομο δάγκειου κλονισμού, που προκαλεί την πτώση της αρτηριακής πίεσης σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes aegypti (Αηδής ο αιγυπτιακός), γνωστό και ως κουνούπι τίγρης, που συναντώνται στη Μαδέρα, ένα αρχιπέλαγος βορείως των Καναρίων Νήσων στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Το ECDC, που καταγράφει τις ασθένειες στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της ΕΕ και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλίσει ότι εντοπίζονται και καταγράφονται όλες οι περιπτώσεις τουριστών που επιστρέφουν από την περιοχή.
Κάποια κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη αναφέρθηκαν στη Γαλλία και στην Κροατία το 2010, αλλά η επιδημία στη Μαδέρα είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη μετάδοση της νόσου από την δεκαετία του 20 και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στις αρχές του χρόνου, αξιωματούχοι του τομέα υγείας στην Ελλάδα απέδωσαν τον θάνατο ενός 80χρονου σε δάγκειο πυρετό, το πρώτο κρούσμα της νόσου ύστερα από επιδημία στη χώρα το 1927-28.
Το ECDC δεν πρότεινε περιορισμούς στις μετακινήσεις από και προς τη Μαδέρα αλλά συνέστησε προσοχή στα τσιμπήματα κουνουπιών καθώς και απεντόμωση σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Δεδομένου ότι τα κουνούπια που είναι φορείς του ιού τσιμπούν στη διάρκεια της ημέρας, το Κέντρο συνιστά την προστασία των ανθρώπων καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας. Επίσης συμβουλεύει τις αρχές στις περιοχές που γειτνιάζουν με τη Μαδέρα, όπως τα Κανάρια Νησιά, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για την παρουσία των πληθυσμών κουνουπιών Aedes ώστε να αξιολογήσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του δάγκειου πυρετού.