Στο πανεπιστήμιο της Κρακοβίας στην Πολωνία δίδασκε ο άντρας που συνέλαβε η αστυνομία, ο οποίος σκόπευε να ανατινάξει το κοινοβούλιο και τον πρόεδρο της χώρας

Εισαγγελείς δήλωσαν πως ο άντρας αυτός, είχε συγκεντρώσει ένα μικρό οπλοστάσιο εκρηκτικών υλών, όπλων, πυροκροτητών και προσπαθούσε να πείσει και άλλους να τον βοηθήσουν. Βίντεο που βρέθηκε στην κατοχή του συλληφθέντα έδειχνε μια δοκιμή της έκρηξης που προκάλεσε ένα μεγάλο κρατήρα, διευκρίνισαν οι εισαγγελείς.

Η πολωνική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στις έρευνες, μετέδωσε πως ο ύποπτος σκόπευσε να αντιγράψει τις μεθόδους του νορβηγού Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους στο Όσλο, επικαλούμενος ρατσιστικά κίνητρα.

«Ο ύποπτος δεν ανήκει σε πολιτική οργάνωση ή κόμμα. Ισχυρίζεται πως τα κίνητρά του ήταν εθνικιστικά, αντισημιτικά και ρατσιστικά. Έκανε αναγνωριστικές κινήσεις στη συνοικία του κοινοβουλίου και παρακολουθούσε τις μετακινήσεις του προέδρου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι. Το κτίριο ήταν ο στόχος της επίθεσης», τόνισε ο εισαγγελέας Πιοτρ Κράσον.

«Η υπόθεση φαίνεται πολύ σοβαρή. Ξέρουμε πως πιθανοί στόχοι ήταν ο πρόεδρος, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάβελ Γκρας.