Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 41 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, στις εχθροπραξίες που μαίνονται τις τελευταίες δύο ημέρες σε νότια προάστια της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, κατά νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας το βράδυ της Πέμπτης.
Σφοδρές μάχες εκτυλίσσονταν χθες ανάμεσα στην κοινότητα Σμπία και την πόλη Αζιζία, περίπου σαράντα χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
Την προηγουμένη, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες της Τρίπολης και μια αντίπαλη ένοπλη οργάνωση από την Ταρχούνα (δυτικά), τη λεγόμενη «7η Ταξιαρχία», εξέλιξη που σήμανε την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που συνήφθη τον Σεπτέμβριο του 2018 με μεσολάβηση του ΟΗΕ.
Το υπουργείο Υγείας, το οποίο αρχικά έκανε λόγο για πέντε νεκρούς και 20 τραυματίες, αναθεώρησε επί τα χείρω τον απολογισμό του χθες, αναφέροντας ότι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα 10 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 41.
Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγονται γυναίκες και παιδιά, πρόσθεσε το υπουργείο Υγείας, χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό τους.
Οι μάχες ξανάρχισαν παρά την προειδοποίηση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης της εκεχειρίας που κηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο.
Μέσω Facebook, η Δύναμη Προστασίας της Τρίπολης, συμμαχία στην οποία συμμετέχουν οι ισχυρότερες παραστρατιωτικές οργανώσεις της πρωτεύουσας, ανέφερε ότι σκόπευε να «απωθήσει την επίθεση οργανώσεων πολιορκητών» διότι αυτές οι τελευταίες «δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους να αποσυρθούν πέραν των ορίων της στρατιωτικής περιοχής της Τρίπολης».
Αφού τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, η «7η Ταξιαρχία», κράτησε τις θέσεις που είχε κυριεύσει στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, ειδικά στην περίμετρο του ενός αεροδρομίου της πρωτεύουσας, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο της πόλης και καταστράφηκε το 2014, σε παρόμοια βίαια επεισόδια.
Μια μυριάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις έχει αποδυθεί σε αγώνα για επιρροή και κυριαρχία στην πρωτεύουσα, τον έλεγχο των θεσμών και κυρίως των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Λιβύης, χώρας όπου επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Από τα τέλη Αυγούστου ως τις αρχές Σεπτεμβρίου, στις μάχες μεταξύ παραστρατιωτικών οργανώσεων από άλλες περιοχές της δυτικής Λιβύης και οργανώσεων της Τρίπολης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 117 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 400 και πλέον.
Οι ισχυρότερες παραστρατιωτικές οργανώσεις της Τρίπολης διαβεβαιώνουν ότι είναι πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Αλλά η κυβέρνηση δυσκολεύεται να επιβληθεί σ’ αυτές.
Η χώρα εξάλλου παραμένει διχασμένη, καθώς στο ανατολικό της τμήμα είναι παρούσα μια παράλληλη κυβέρνηση, που υποστηρίζει ο αυτοανακηρυγμένος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.