Ο Τζον Ντάλι, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί αφού κατηγορήθηκε για προσπάθεια αθέμιτης άσκησης επιρροής, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «προσφύγει στη δικαιοσύνη».

Ο πρώην Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών της ΕΕ υποστήριξε ότι «τους τελευταίους μήνες ομάδες παρασκηνιακής πίεσης (λόμπι) άσκησαν πίεση σε όλη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» με σκοπό να γίνει ευνοϊκότερη για τους καπνοβιομήχανους η νομοθεσία, που τους αφορά.

«Θα προσβάλω την απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο να υποχρεωθώ σε παραίτηση», σημείωσε ο Ντάλι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ντάλι είπε πως θα αποφασίσει «εάν πρέπει οι σχετικές δικαστικές ενέργειες να γίνουν στη Μάλτα, ή στις Βρυξέλλες» αφού λάβει σχετικές νομικές συμβουλές, όπως και «εάν το θέμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Στρασβούργο, ή του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που εδρεύει στο Λουξεμβούργο».

Η υποχρεωτική παραίτηση Ντάλι υποβλήθηκε την 16η Οκτωβρίου. Ελήφθησαν υπόψη οι αιτιάσεις που διατύπωσε εναντίον του η Ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της απάτης.

Η υπόθεση ανακινήθηκε μετά την μήνυση της σουηδικής εταιρείας Swedish Match, που κατήγγειλε ότι ο Μαλτέζος επιχειρηματίας Σίλβιο Ζάμιτ προσέγγισε εκπροσώπους της βεβαιώνοντας ότι «επηρεάζει τον Επίτροπο Ντάλι» και επομένως η ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά ένα προϊόν καπνού που παράγει, τον snus, θα μπορούσε να τροποποιηθεί υπέρ της, ώστε το προϊόν αυτό να μπορεί εξάγεται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο Ντάλι αμφισβήτησε αυτή την εκδοχή των γεγονότων, ενώ αναφέρθηκε στην «αιφνίδια» πρόσκλησή του στο γραφείο του προέδρου Μπαρόζο: «αν και τού ζήτησα 24ωρη διορία, εκείνος αντιθέτως μού έδωσε διορία 30 λεπτών για να υποβάλω παραίτηση, υποχρεώθηκα επομένως να παραιτηθώ».