Μια μεγάλης ισχύος βόμβα, τοποθετημένη σε αυτοκίνητο, εξερράγη σήμερα στο κέντρο της Βηρυτού την ώρα της κυκλοφοριακής αιχμής, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 80 να τραυματιστούν, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι.
Το κίνητρο της επίθεσης είναι άγνωστο. Δεν είναι σαφές ακόμη εάν η έκρηξη είχε στόχο κάποιο πολιτικό πρόσωπο στον Λίβανο, όπου οι σχέσεις μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων και των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων παραμένουν τεταμένες, ειδικά μετά το ξέσπασμα της σύρραξης στη Συρία.
Η βόμβα εξερράγη σε ένα σημείο του δρόμου κοντά στα γραφεία του κόμματος των Χριστιανών Φαλαγγιτών, κοντά στην πλατεία Σασίν στην Ασχαφιρίγια, μια συνοικία όπου ζουν κυρίως χριστιανοί.
Ο ηγέτης των Φαλαγγιτών Σάμι αλ Τζεμαγιέλ, διαπρύσιος επικριτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και μέλος της βουλής, καταδίκασε τη σημερινή επίθεση. «Το κράτος ας προστατεύσει τους πολίτες. Δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε αναβολή στο ζήτημα αυτό, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Κάνουμε προειδοποιήσεις εδώ κι ένα χρόνο. Φτάνει», είπε ο Τζεμαγιέλ, ο αδελφός του οποίου είχε δολοφονηθεί το Νοέμβριο του 2006.
Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που πολλοί γονείς είχαν πάρει τα παιδιά από τα σχολεία τους κι επέστρεφαν στα σπίτια τους. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 78 τραυματίστηκαν, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, επικαλούμενο στελέχη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν, ενώ η πρόσοψη ενός πολυώροφου κτιρίου υπέστη μεγάλες ζημιές. Κάτοικοι που είχαν καταληφθεί από πανικό αναζητούσαν συγγενείς τους, ενώ άλλοι βοηθούσαν τραυματίες να φθάσουν στα ασθενοφόρα. Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή.
Τα νοσοκομεία της Βηρυτού απηύθυναν έκκληση για κατεπείγουσα αιμοδοσία στους πολίτες, καθώς σε αυτά εισήχθησαν δεκάδες τραυματίες.
Ο πόλεμος στη γειτονική Συρία, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30.000 άνθρωποι ως τώρα, αναζωπυρώνει τις εντάσεις στο Λίβανο, όπου οι σχέσεις μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων ουδέποτε εξομαλύνθηκαν πλήρως μετά τον εμφύλιο της περιόδου 1975-1990.
Το 2005, η δολοφονία του, σουνίτη, πρώην πρωθυπουργού Ράφικ αλ Χαρίρι είχε προκαλέσει επίσης εντάσεις: οι υποστηρικτές του κατηγόρησαν τη Συρία και την Χεζμπολάχ για το θάνατό του, κάτι που η Δαμασκός και η σιιτική ένοπλη οργάνωση διαψεύδουν. Ένα διεθνές δικαστήριο κατηγόρησε μέλη της Χεζμπολάχ ότι ενέχονται στην δολοφονία του.
Νωρίτερα φέτος είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Άσαντ στην Τρίπολη του Λιβάνου.