Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ίσως και να μην εξασφάλιζε αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο της Ρώμης, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, όπως δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση στην Ιταλία, μετά τη ρήξη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι.
Στις περιφέρειες του ιταλικού Νότου η Λέγκα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και οι κεντρώες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές, ικανές να περιορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος του Ιταλού πρωθυπουργού.
Επιβεβαιώνονται, έτσι οι εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες, σε περίπτωση ψήφου για την ανανέωση του κοινοβουλίου, η κεντροδεξιά του Καβαλιέρε κινδυνεύει να χάσει, κυρίως στη γερουσία, τη σημερινή της πλειοψηφία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε ό,τι αφορά τα ποσοστά τού κάθε κόμματος, η νεοσυσταθείσα δύναμη «Μέλλον και Ελευθερία» του Φίνι συγκεντρώνει 6,9% των ψήφων, ο «Λαός της Ελευθερίας» του Μπερλουσκόνι 30%, η Λέγκα του Βορρά 12,3%, και το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» 24,6%.
Η ρήξη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής και η απόφαση του τελευταίου να προχωρήσει στη δημιουργία αυτόνομου πολιτικού κινήματος, αλλάζει τα δεδομένα της πολιτικής σκηνής της χώρας, φρενάροντας την απόλυτη υπεροχή του μεγιστάνα πρωθυπουργού.
Παρά τις πιέσεις της Λέγκα για πρόωρες εκλογές, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί προσωπικά, εντός του μηνός, στο κοινοβούλιο και να ζητήσει από το Σώμα να εγκρίνει τα κύρια σημεία του προγράμματός του, με στόχο να καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία επί των μέτρων, που επιθυμεί να εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον.
Για να το επιτύχει αυτό, τα προγραμματικά του σημεία θα πρέπει να λάβουν τουλάχιστον 318 ψήφους. Ακόμη κι αν οι 35 βουλευτές, που πρόσκεινται στον Φίνι, ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν την στήριξή τους, ο Μπερλουσκόνι επιχειρεί να εξασφαλίσει μια «εναλλακτική πλειοψηφία».
Δηλαδή να πείσει τους ανένταχτους βουλευτές και εκείνους που προέρχονται από τοπικά κόμματα και κοινωνίες της χώρας με μικτή διάλεκτο, να τον στηρίξουν για να αποφύγει τη διαπραγμάτευση κάθε κίνησης ή απόφασης με τον πρώην σύμμαχό του, Τζανφράνκο Φίνι.
Αν το συγκεκριμένο σχέδιο αποτύχει, τότε η μόνη εναλλακτική θα είναι η προσφυγή στις κάλπες.