Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιεύει το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι όλο και περισσότερο καθυστερούν τη σύνταξή του και, μάλιστα, αρκετά χρόνια αφού φτάσουν την κατάλληλη ηλικία.
«Οικονομικά, η σύνταξη δεν αποτελεί επιλογή», δηλώνει στο Bloomberg Γάλλος εργαζόμενος στη φαρμακευτική Sanofi, καθώς παρότι μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 60 που είναι τώρα, δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να βγει στη σύνταξη πριν τα 66».
Ο Jean-Luc Guillaume αναφέρει το Bloomberg είναι μέρος μίας γενιάς που συνταξιοδοτείται αργότερα από το προβλεπόμενο, λόγω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη τα τελευταία 70 χρόνια.
Παρότι πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η αυξημένη εργασία των ηλικιωμένων δε μειώνει τις θέσεις τις εργασίας των νέων, το βέβαιο είναι ότι το θέμα έχει πλέον λάβει πολιτικές διαστάσεις, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανεργία των νέων ξεπερνά το 20%.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, από το 2000 έως το 2010 το ποσοστό των άνω των 55 ετών που εργάζονται αυξήθηκε και στις 27 χώρες της ΕΕ, πλην της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας.
Όμως πολλοί θεωρούν ότι αυτό πλήττει την εργασία των νέων και, μάλιστα, θεωρούν καταστροφική την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67.
Τις προηγούμενες δεκαετίες οι πολιτικοί ηγέτες με αυτή την αιτιολογία όταν η οικονομία δεν πήγαινε καλά έβγαζε στη σύνταξη τους πιο ηλικιωμένους -με εθελουσία έξοδο κ.ά.- ώστε να κάνει χώρο στους νεώτερους.
Όμως αυτή τη στιγμή οι χώρες πιέζονται να μειώσουν τα συνταξιοδοτικά κόστη, με συνέπεια να αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης, ενώ αποθαρρύνεται η έξοδος από την εργασία.
Πάντως, τρία χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η ευρωζώνη και συνολικά πια οδεύει επίσημα προς την ύφεση με υψηλό ρεκόρ ανεργίας που τον Αύγουστο άγγιξε το 11,4%, ενώ η ανεργία των νέων κάτω των 25 άγγιξε το 22,8%.