Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών, σε ποσοστό 85%, θεωρεί ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια τις αναπτυσσόμενες χώρες, παρά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ένας στους δύο Ευρωπαίους (55%), εκτιμούν ότι οι ταχέως αναδυόμενες χώρες δεν θα πρέπει πλέον να λαμβάνουν ενίσχυση, ενώ το 61% πιστεύει ότι η βοήθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στις ευάλωτες χώρες που έχουν πληγεί από συγκρούσεις, πολέμους ή φυσικές καταστροφές.

Οι Ευρωπαίοι, σε ποσοστό 57%, αποτιμούν ως θετικό το ρόλο και την παρουσία των επιχειρήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά πιστεύουν ότι οι ξένες εταιρείες πρέπει να τηρούν τα ηθικά και δεοντολογικά πρότυπα όταν προβαίνουν σε επενδύσεις

Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι το 53% βλέπει τη διαφθορά ως το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη των φτωχών χωρών. Ωστόσο, μόνο το 44% είναι διατεθειμένο να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για τα προϊόντα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου «Solidarity that spans the globe – Europeans and development» (Αλληλεγγύη που καλύπτει όλον τον πλανήτη – Ευρωπαίοι και ανάπτυξη) παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ημερών ανάπτυξης στις Βρυξέλλες (16-17 Οκτωβρίου), από τον κ. Andris Piebalgs, τον ευρωπαίο Επίτροπο για την ανάπτυξη.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικής με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τους υπουργούς της ΕΕ, τους εκπροσώπους των οργάνων του ΟΗΕ, την κοινωνία των πολιτών, τον ακαδημαϊκό κόσμο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα ακόλουθα θέματα:

– γεωργία, επισιτιστική ασφάλεια και ανθεκτικότητα,

– κοινωνική προστασία και ανισότητες,

– ρόλος του ιδιωτικού τομέα.