Ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς ορίστηκε σήμερα επικεφαλής των σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 και υποψήφιός τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που διεξάγεται στη Λισαβόνα.
Μοναδικός υποψήφιος μετά την αποχώρηση του Σλοβάκου Μάρος Σέφκοβιτς στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 57 ετών, ορίστηκε διά επευφημιών «κοινός υποψήφιος» της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας.
Οι υποστηρικτές του τον χειροκρότησαν θερμά κουνώντας συμβολικά το ψηφοδέλτιό τους κατά το 11ο συνέδριο του ΕΣΚ που διεξήχθη στη Λισαβόνα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Έχω συνείδηση του φορτίου που βαραίνει τους ώμους μου αλλά με αυτή την οικογένεια πίσω μου πίσω δεν μπορώ να πάρω λάθος δρόμο», δήλωσε ο Τίμερμανς παίρνοντας τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.
Ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε από την πλευρά του πως είναι «τιμή» της σοσιαλιστικής ομάδας να εκπροσωπηθεί από τον Τίμερμανς στις προσεχείς ευρωεκλογές, «έναν άνδρα που προασπίζεται όλες τις ελευθερίες».
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει τώρα ενώπιόν του το βαρύ καθήκον να ηγηθεί των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι τιμωρήθηκαν πρόσφατα με κακά εκλογικά αποτελέσματα, σε μια μάχη στην οποία αναμένεται να είναι οι μεγάλοι χαμένοι.
Δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο του Στρασβούργου, πίσω από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (δεξιά), το ΕΣΚ πιστώνεται με 140 έδρες στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές, έναντι 183 του ΕΛΚ, ενώ η πλειοψηφία που απαιτείται προκειμένου να εκλέξει τον υποψήφιό της είναι 353 ψήφοι.
Στην αναμέτρηση για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν, ο Φρανς Τίμερμανς θα έχει αντίπαλο τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος ορίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου επικεφαλής του ΕΛΚ που κατέχει τον θώκο από το 2004.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, να υποστηρίξει τον διορισμό στην προεδρία της Επιτροπής του επικεφαλής του ψηφοδελτίου που θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις ευρωεκλογές.
Όμως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρνείται να δεσμευθεί ότι θα σεβαστεί αυτή τη διαδικασία, που ακολουθήθηκε το 2014 για την επιλογή του Γιούνκερ.