Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε την πΓΔΜ να αδράξει την ιστορική ευκαιρία, κυρώνοντας τη συμφωνία των Πρεσπών και να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι Σύμμαχοι συζήτησαν την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της προόδου των Σκοπίων προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Η Βουλή των Σκοπίων πρέπει τώρα να αδράξει την ιστορική ευκαιρία και να ολοκληρώσει τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών για να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Η συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, έγινε παρουσία της Ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία επαναβεβαίωσε τη σαφή προοπτική των χωρών της περιοχής και υπογράμμισε ότι η ΕΕ εργάζεται για να στηρίξει τη συμφωνία για το ονοματολογικό, μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
Η Φ. Μογκερίνι υπογράμμισε ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της ΕΕ κι ότι η συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής είναι πολύ καλή τόσο σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, όσο και σε θέματα πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Εάν η χώρα είναι έτοιμη να κάνει τα αναγκαία βήματα, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δεχτεί το πρώτο Ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα του Σαράγεβο: ένα εργαλείο συνεργασίας που καλύπτει την πολιτική, οικονομική και αμυντική μεταρρύθμιση, είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.
Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια για τη μετατροπή της Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου σε στρατό, λέγοντας ότι αυτό γίνεται σε κακή χρονική στιγμή και περιπλέκει τον διαμεσολαβητικό διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Εξάλλου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπογράμμισε την καλύτερη από ποτέ συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ και εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες της ΕΕ στο πεδίο της άμυνας, ειδικότερα στη θεσμοθέτηση της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) και στην προώθηση της στρατιωτικής κινητικότητας. Όλες αυτές οι κινήσεις συμβάλουν στην ενίσχυση της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, είπε. Ανέφερε, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση η άμυνα της ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη Διατλαντική ασφάλεια και γι΄ αυτό η άμυνα της ΕΕ πρέπει να συμπληρώνει και να μην ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε, τέλος, ότι μετά το Brexit, το 80% των Νατοϊκών αμυντικών δαπανών θα προέρχεται από Συμμαχικές χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Γι΄ αυτό το λόγο καλωσόρισε τις προσπάθειες της ΕΕ να ενισχύσει την άμυνά της.