Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες, ότι θέλει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του Παρισιού με τις πρώην αποικίες και αποκήρυξε την αποικιοκρατική περίοδο, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό λάθος».

Ο Ολάντ, που αναμένεται να μεταβεί αύριο στη Λ.Δ. του Κονγκό για τη σύνοδο των γαλλόφωνων χωρών, έχει υποσχεθεί ότι θα προωθήσει τη δημοκρατία στην αφρικανική ήπειρο και θα τερματίσει την εποχή της συνεργασίας της Γαλλίας με τους δεσποτικούς Αφρικανούς ηγέτες.

«Οι καιροί άλλαξαν. Χαράζουμε μια νέα πολιτική. Η Γαλλία θέλει πλέον να σέβεται τους εταίρους της και να τους λέει την αλήθεια», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρία δημόσια τηλεοπτικά κανάλια, τα RFI, France24 και TV5 Monde.

«Δεν εκφωνώ μια ομιλία για να διαγράψω μια προηγούμενη, μιλάω για μια νέα σελίδα με την Αφρική, επειδή η Γαλλία και η Αφρική έχουν ιστορικούς δεσμούς. Υπάρχουν όμως και λάθη που πρέπει να τα θυμόμαστε, όπως η αποικιοκρατία και το δουλεμπόριο», τόνισε.

Στις αρχές του 20ού αιώνα σχεδόν ολόκληρη η Δυτική Αφρική ήταν αποικία της Γαλλίας. Η αποικιακή εποχή για το Παρίσι έληξε το 1962 όταν η Αλγερία–η οποία δεν θεωρείτο αποικία αλλά τμήμα της μητροπολιτικής Γαλλίας–κέρδισε την ανεξαρτησία της. Ωστόσο η Γαλλία συνέχισε επί δεκαετίες να επηρεάζει, έμμεσα και άμεσα, τις πρώην αποικίες της μέσω ενός “σκοτεινού” συστήματος, του αποκαλούμενου Francafrique, το οποίο ο Ολάντ έχει υποσχεθεί ότι θα σταματήσει.

Στο ταξίδι του ο Ολάντ αναμένεται ότι θα προωθήσει την πρόταση να περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα με το οποίο θα δίνεται το πράσινο φως στις αφρικανικές δυνάμεις να επέμβουν στο Μαλί, όπου οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει το βορρά της χώρας. Στην ερώτηση αν προτίθεται να διαπραγματευτεί πριν αποφασιστεί μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή, απάντησε χαρακτηριστικά: «Να συζητήσω με ποιον; Με την Aqmi; (σ.σ. την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ) Ποιος φαντάζεται ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν χρήσιμες συνομιλίες εκεί;»

Πριν λίγα 24ωρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε να υπάρξουν «πολιτικές διαπραγματεύσεις και διάλογος» προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Μαλί.

«Να συζητήσω; Με ποιον; Με τους τρομοκράτες που έχουν εγκατασταθεί στο βόρειο Μαλί; Που επιβάλουν ένα νόμο, τη σαρία, και κόβουν χέρια, που καταστρέφουν μνημεία τα οποία θεωρούνται ότι ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά;» επέμεινε ο Ολάντ.

Σε περίπτωση επέμβασης ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του θα μπορούσε να προσφέρει «επιμελητειακή υποστήριξη» αλλά όχι και χερσαίες δυνάμεις. Επανέλαβε όμως ότι το Παρίσι θα κάνει τα πάντα για να επιτύχει την απελευθέρωση των έξι ομήρων που κρατούνται στην περιοχή. «Έχουμε δύο καθήκοντα: να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας και να απελευθερώσουμε το Μαλί από τους τρομοκράτες», κατέληξε.