Οι δαπάνες για την προσωπική ασφάλεια του Πάπα κατά την προσεχή επίσκεψή του στη Βρετανία από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου κυμαίνονται μεταξύ ενός και 1,5 εκατομμυρίου στερλινών, δηλαδή μεταξύ 1,2 -1,8 εκατομμυρίου ευρώ, διέρρευσε σήμερα στο Βατικανό.

Ποτέ επίσημη επίσκεψη ξένου επισήμου στη Βρετανία δεν προκάλεσε ειδικές ρυθμίσεις σε τόσες τοποθεσίες και τόσο απόμακρες η μία απ την άλλη, επισήμανε εκπρόσωπος της αστυνομικής δύναμης του Σάουθ Γιορκσάϊρ, στη βόρεια Αγγλία, σχολιάζοντας την προσεχή παπική επίσκεψη.

Στη Βρετανία οι καθολικοί ανέρχονται σε περίπου 10% του συνόλου του πληθυσμού.

Στο ίδιο το βρετανικό δημόσιο αυτή η επίσημη επίσκεψη μπορεί να κοστίσει ακόμα και 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και η τοπική Καθολική εκκλησία θα δαπανήσει άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ζητήθηκε μάλιστα, όπως γράφεται στις εφημερίδες, ένας οβολός 25 στερλινών (30 ευρώ) για κάθε πιστό, που θα θελήσει να παρακολουθήσει μία υπαίθρια λειτουργία με χοροστατούντα τον Πάπα.

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ μεταβαίνει στη Βρετανία στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης αρχηγού ξένου κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχός του, Ιωάννης Παύλος Β’ είχε επισκεφθεί το Λονδίνο χωρίς τέτοιες κρατικές τιμές, αλλά μόνον με θρησκευτικές, στην πρώτη πάντως παπική επίσκεψη, αφότου (τον 16ο αιώνα) ο βασιλιάς Ερρίκος 8ος ίδρυσε την Αγγλικανική Εκκλησία.